Împlinirea a 203 ani de la naşterea poetului national al Ucrainei, Taraş Şevcenko, a fost marcată la Botoşani printr-un eveniment organizat la un complex hotelier din centrul oraşului, de către Organizaţia Judeţeană Botoşani a Uniunii Ucrainenilor din România, reprezentată de profesorii Victor Semciuc şi Paul Bilocopetiuc, cu sprijinul logistic al directorului cancelariei prefectului, Emil Moga. 

        Au fost prezenţi la manifestare ucraineni din judeţele Suceava, Botoşani, din Ucraina, precum şi admiratori ai culturii, tradiţiilor populare şi vieţii spirituale ucrainene. Aceştia au urmărit un spectacol în care au evoluat ansamblurile „Veşevenka” din Volocineşii Vechi - Ucraina, „Verbâcinka” din Stercea - Ucraina, „Veselka” din Iaşi, „Primăvara” din Mihăileni, „Primăvara” din Rogojeşti, rapsozii populari Vasile Scutelnciu şi Sorin Seucaliuc din Cândeşti, precum şi Fanfara „Florile Bucovinei”. 

        Sub moto-ul aparţinând marelui poet, „Sufletul nostru nu poate muri, libertatea nu moare niciodată!”, dar şi în acordurile melodiei de suflet a ucrainenilor „Dumi, dumi…” profesor Olimpia Ivaniciuc a prezentat date despre viaţa şi activitatea artistică a poetului ucrainean Taraş Hrehorovici Şevcenko. 

 

           sursa: Monitorul de Botoșani