Marţi, 14 martie, deputatul Uniunii Ucrainenilor din Romania, dl Nicolae Miroslav Petreţchi, a avut o întrevedere îndelungată cu dl Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte. Intâlnirea, care s-a prelungit mult peste durata de timp programată, a avut ca temă sprijinirea lăcaşurilor de cult ale ucrainenilor din Romania şi, în mod punctual, subvenţionarea posturilor eclesiastice de la recent infiinţata Parohie Ortodoxă Ucraineană din Bucureşti.  

         Dl deputat al UUR şi-a exprimat insatisfacţia că postul de preot la biserica din Bucureşti nu a fost cuprins în bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte pentru anul in curs, solicitat de dl deputat în perioada dezbaterii Legii Bugetului.  

         Dl secretar a expus pe larg, critic la adresa instituţiilor competente, erorile de ordin birocratic care au cauzat această scăpare. Domnia Sa a contactat imediat, telefonic, responsabilii care pot contribui la îndreptarea situaţiei şi a făgăduit că problema va fi rezolvată cel târziu la rectificarea exerciţiului bugetar.  

         Vineri, 24 martie, deputatul UUR, dl Nicolae Miroslav Petreţchi, împreună cu însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Romania, Excelenţa Sa Ievhen Levyţkyi, au avut o serie de întâlniri de lucru cu preşedintele Consilui Judeţean Maramureş, dl Gabriel Zetea şi subprefectul Ardelean Gavriş. Delegaţia a fost insoţită de preşedintele Organizaţiei judeţene Maramureş a UUR, dl Mi- roslav Petreţchi, şi de preşedintele Organizaţiei de Tineret a UUR, dl Liviu Romaniuc.  

         În a doua parte a zilei, delegaţia a fost primită de dl Darius Filip, prefectul judeţului Satu Mare şi de dl Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

         La întâlnire au mai participat din partea UUR dna Irina Liuba Horvat, secretar general, iar din partea gazdelor dl Altfatter Tamas, subprefect, precum şi alte personalităţi. 

         A fost abordată o gamă largă de preocupări co mune, în primul rând, susţinerea condiţiilor ma teriale şi organizatorice privind învăţământul in limba maternă, fluidizarea traficului prin pun-ctele de frontieră Halmeu şi Sighetu Marmaţiei, posibila reluare a traficului de călători pe calea ferată între Satu Mare şi Ujhorod, dar şi studierea perspectivei de a se moderniza, cu fonduri europene, aeroporturile din Satu Mare şi/sau Ujhorod, pentru satisfacerea nevoilor de trafic aerian ale populaţiei din ambele părţi ale frontierei.  

         Sâmbătă, 25 martie, delegaţia a vizitat comunele ucrainene din Maramureş, unde a fost primită de primarii localităţilor şi membrii birourilor organizaţiilor locale ale Uniunii.  

         Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Liviu Dragnea, l-a desemnat pe dl deputat Nicolae Miroslav Petreţchi să participe la cel de al X-lea Forum de Securitate organizat in perioada 6-7 aprilie la Kiev. Deputatul ucrainenilor din România a susţinut punctele de vedere constante ale politicii externe a statului nostru, făcand şi o bună propagandă acţiunilor socioculturale ale comunităţii noastre etnice, dinamismului activităţii UUR.

         La Forum au participat prim-miniştrii Ucrainei, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai Parlamentelor, conducerea NATO, precum şi alte personalităţi din ţările Europei de Est.