Duminică 19 noiembrie a.c., filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, a organizat la Remeți acțiunea culturală intitulată,,Obiceiuri de toamnă la ucraineni”, care a devenit deja tradițională pentru remețeni.

       Anul acesta, acțiunea a debutat la școala din localitate, unde elevii din Remeți au prezentat o expoziție cu obiceiurile de toamnă a ucrainenilor, cu exponate tradiționale confecționate de aceștia precum și o expoziție de pictură. 

        Concertul în sine s-a desfășurat în sala de spectacole din localitate, unde au luat parte ansamblurile artistice din Poienile de sub Munte, Ruscova, Valea Vișeului, Crasna, Rona de Sus, Lunca la Tisa, Crăciunești și bineînțeles Remeți. 

       Acțiunea menită să apere drepturile privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene, a fost deschisă de președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, primarul localității Șofineț Vasile, directoarea școlii din localitate Maria Ștefan, președintele filialei Maramureș a Uniunii, dl. Miroslav Petrețchi și președintele localității Remeți, Pasenciuc Vasile. Totodată, la acțiune au participat vicepreședinta UUR, Sambor Anna, președinții organizațiilor locale în persoana lui Oprișan Elek, Mocernac Gheorghe, Mariciuc Pintea, Recalo Ioan, Matus Ion, Chifa Ștefan, Dan Ileana, etc. 

        Spectacolul a fost deschis de ansamblul de elevi din Remeți sub îndrumarea doamnei Maia Simedrea, urmând ca formațiile artistice din localitățile, mai sus menționate să încânte publicul prezent cu cântece și dansuri specifice ucrainenilor din Maramureșul istoric, fiecare prestație aducând ropote de aplauze din partea spectatorilor care au umplut sala. Încântător este faptul că la astfel de acțiuni participă deopotrivă oameni tineri și cei trecuți de prima tinerețe, observând faptul că generațiile tinere preiau tradițiile vechi de sute de ani, ducând mai departe istoria ucrainenilor din Maramureș. 

        Încă de la începuturile sale, Festivalul a câștigat simpatia tuturor ucrainenilor, aceștia putând să-și amintească de obiceiurile ucrainenilor care locuiesc pe teritoriul țării noastre și în special a câștigat popularitate în rândul tinerilor, iar lucrul cel mai ȋmbucurător este faptul că numărul tinerilor care participă la această acșiune crește de la an la an. 

        La sfârșitul acestei material putem afirma că festivalul a fost unul reuşit, poate unul dintre cele mai reuşite, unde organizatorii s-au depăşit pe ei înșiși, iar oaspeții cu greu au putut să se despartă de localitate şi tradiţiile ucrainenilor din Remeți.