Сunoscutul poet și profesor universitar Ioan Ardelean a încetat din viață

UUR

4 feb., 2021

Сunoscutul poet și profesor universitar dr. emerit Ioan Ardelean (Ivan Ardelean), fondatorul filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, a încetat din viață, la vârsta de 79 de ani.

Uniunea Ucrainenilor din România transmite condoleanțe familiei îndoliate şi îşi exprimă profunda compasiune pentru această grea pierdere.

Ioan Ardelean s-a născut la 4 iunie 1942, în satul Crăciunești, județul Maramureș. A absolvit Liceul „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației și, ulterior, Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai, Cluj Napoca, unde, mai târziu, a predat. Pentru activitatea științifică a primit Premiul Academiei Române „Constantin Miculescu”, în 1980, precum și alte numeroase premii și diplome.

În anul 2007 Universitatea din Oradea i-a acordat distincția Doctor Honoris Causa, iar în anul 2012 a primit titlul de profesor universitar emerit al Universității Babeș-Bolyai, Cluj Napoca. A pregătit numeroase generații de studenți, masteranzi și a fost conducător de doctorate (fizică) la UBB Cluj. A publicat numeroase articole și lucrări științifice.

A debutat în revista ucraineană „Novyi vik” (Veac nou) în anul 1961. Debutează editorial în 1987 cu volumul de poezie „Drumul”, în limba ucraineană (Editura Kriterion). De-a lungul timpului a publicat numeroase alte volume de poezii în limba ucraineană: „Nostalgia ferestrelor” (2000) – pentru care a fost premiat de Uniunea Scriitorilor din România, „Dincolo de pragurile cerului” (2001), „Cu mâinile spre cer” (2002), „Visuri de toamnă” (2003), „Gânduri argintii” (2005), „Urme ruginii” (2006), „Balansul absolut” (2009), „Simfonia sufletului” (2017) şi  o carte de călătorii „Însemnări de călătorie” în limba română (2004). Poeziile lui Ivan Ardelean au fost traduse în limba română de către Ştefan Tcaciuc în „Antologia poeziei ucrainene din România” şi în volumul „Daţi cerului azur” (2001).

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1990 și al Colegiului redacțional al revistei scriitorilor ucraineni din România “Naș holos”.

A încetat din viață Ioan Ardelean la 3 februarie 2021, la Cluj-Napoca.

Citiți în continuare…

Vilne slovo nr. 3-4, februarie 2021

Vilne slovo nr. 3-4, februarie 2021

În această ediție, puteți citi: – Oleksandr Oles: "Răsună și cântă limba noastră"; – Rolul educației în dezvoltarea...

Share This