Acțiunea „Să celebrăm portul popular – Ziua iei ucrainene”, la sediul UUR Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

30 iul., 2021

Frumusețea cămășii tradiționale ucrainene a putut fi admirată sâmbătă, 24 iulie, la sediul filialei UUR Maramureș, în cadrul unei prezentări inedite, sub genericul „Să celebrăm portul popular – Ziua iei ucrainene”.

În cadrul acestui proiect au fost prezentate trei referate care au abordat teme precum: „Scurt istoric al cămășii tradiționale ucrainene”, „Ștergarul ucrainean” și „Cămașa ucraineană – sufletul poporului ucrainean”.

Au fost expuse și diferite modele de cusături din localitățile maramureșene cu populație majoritar ucraineană: Valea Vișeului, Crasna Vișeului, Ruscova și Rona de Sus.

Participanților le-a stârnit interesul în mod deosebit expoziția cămășilor realizate și expuse de tânăra creatoare de costume tradiționale, Iuliana Lupșac, din localitatea Valea Vișeului.

Inițiativa are ca scop dezvoltarea interesului pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului tradițional ucrainean din România și a fost implementată de Organizația femeilor ucrainene din România, coordonată de prof. Ledia Spivaliuc.

La eveniment au fost prezente reprezentante ale organizațiilor locale de femei, președinți și numeroși membri ai organizațiilor locale UUR din localitățile Bistra, Crasna Vișeului, Repedea, Remeți, Bocicoiu Mare.

Manifestarea s-a bucurat și de prezența președintelui UUR și deputat în Parlamentul României, Nicolae Miroslav Petrețchi, a președintelui Filialei UUR Maramureș, prof. Miroslav Petrețchi, precum și a directoarei Școlii Gimnaziale din Rona de Sus, Loredana Lușcan.

Citiți în continuare…

Share This