Agenda deputatului – mai 2021

DEMERSURI PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR SEMNALATE DE CETĂȚENI

Nicolae Miroslav Petrețchi a semnalat în mod repetat problemele privind modalitatea colectării deșeurilor menajere și spațiul în care acestea sunt depozitate, în Maramureșul istoric. După ce groapa de gunoi din Sighetu Marmației a fost închisă, în urma unei decizii definitive a Curții de apel Cluj, timp de aproape o lună municipiul a fost sufocat de gunoaie. Deși în prezent acestea sunt ridicate și transportate provizoriu la depozite ecologice din județele Bihor și Satu Mare, în ultima perioadă, din cauza creșterii tarifelor percepute pentru serviciile efectuate, operatorii de salubrizare din zonă au început să ridice gunoiul la intervale de timp mai mari (2-4 săptămâni), unii dintre ei anunțând că nu le vor mai ridica. Astfel, s-a ajuns la situația în care un număr de 18 primării din Maramureșul istoric să fie notificate că deșeurile menajere nu vor mai fi colectate, iar consecințele au început să se vadă deja: gunoaiele se revarsă la propriu din containere sau pubele, imaginea fiind de-a dreptul dezolantă. În acest sens, deputatul a solicitat, din nou, ajutorul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, cu privire la această situație, care afectează întreg Maramureșul istoric.

Medicii veterinari de liberă practică au ajuns la limita răbdării, fiind nemulțumiți de nerespectarea de către autoritățile competente a Legii 236/2019, potrivit căreia aceștia ar trebui să primească din partea statului lunar suma de 10.000 de lei pentru mentenanța cabinetelor, plata personalului, modernizarea acestora. Ultimele plăți au fost, însă, pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie ale anului 2020, pentru anul 2021 nefiind operată nicio plată. În plus, în campaniile sanitar-veterinare nu li s-au asigurat materialele biologice necesare, aceștia fiind nevoiți să le achiziționeze din venituri proprii. Forțați de această situație mai mulți medici veterinari, în special, cei tineri, au ales să renunțe la această profesie, astfel în 339 de comune fermierii au rămas fără asistență veterinară. Prin urmare domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a solicitat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros găsirea unor soluții rapide pentru problemele cu care se confruntă medicii veterinari.

***

Din păcate, se poate observa, în ultimii ani, o practică a autorităților centrale, care se ocupă de reglementarea educației minorităților naționale, de a evita consultarea reprezentanților minorităților sau a experților din domeniu, înainte ca aceste reglementări să fie concepute. Așa s-a procedat și în cazul metodologiei de organizare și desfășurare a probei de verificare a cunoștințelor de limbă maternă pentru admiterea în liceele care organizează clase cu predare în limbile minorităților naționale. Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a semnalat, în repetate rânduri, acest aspect, fiind asigurat că, în acest an, se vor crea grupuri de consultări pentru elaborarea metodologiei mai sus menționate. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, și nici anul acesta nu au fost consultate persoanele direct implicate, pentru completarea metodologiei.

Iar recentul Ordin, care reglementează întocmai metodologia de organizare și desfășurare a probei de verificare a cunoștințelor de limbă maternă pentru admiterea în liceele ce organizează clase cu predare în limbile minorităților naționale, nu a schimbat cu nimic situația deficitară, existentă încă de anul trecut. Iar elevii care au studiat limba maternă, începând cu clasa pregătitoare și până în clasa a VIII-a, câte 4 ore/săptămână, inclusiv cei care au obținut premii la olimpiada de limba și literatura ucraineană, dar care nu au studiat toate materiile în limba maternă și care doresc să se înscrie la liceele ce organizează clase cu predare în limbile minorităților naționale, sunt nevoiți să treacă de proba de verificare. În acest mod, nu se face absolut nicio diferență între un elev care a studiat limba maternă în clasele primare și gimnaziale și unul care nu a studiat limba maternă.

Prin urmare, Nicolae Miroslav Petrețchi a cerut explicații ministrului Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, solicitându-i informații cu privire la persoanele sau grupurile consultate pentru elaborarea metodologiei prezentate.

***

Infrastructura rutieră reprezintă un capitol la care, din păcate, localitățile din România, mai ales în zonele rurale, nu excelează. Deși statul, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, încearcă să rezolve această problemă, există lacune de comunicare. De multe ori, după depunerea proiectelor, se întâmplă ca autoritățile locale să nu cunoască stadiul acestora. Un astfel de exemplu îl regăsim în comuna Ruscova, județul Maramureș, unde autoritățile locale au depus spre finanțare proiectul intitulat „Modernizare străzi de interes local în comuna Ruscova, județul Maramureș”, însă, din păcate, nu se cunoaște etapa în care se află acesta. Prin urmare, în încercarea de a ajuta autoritățile locale să-și ducă inițiativa la bun sfârșit, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a cerut ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila Cseke, informații cu privire la acest proiect de infrastructură, vital pentru dezvoltarea comunei Ruscova.

DECLARAȚII POLITICE ÎN PARLAMENT

În declarația politică susținută miercuri, 14 aprilie, Nicolae Miroslav Petrețchi s-a referit la principiul ireversibilității drepturilor fundamentale. Este vorba de un principiu foarte important pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale comunităților etnice sau de altă natură.

Acestea nu pot evolua decât într-un singur sens: spre viitor, fiind necesară consolidarea permanentă a lor, făcându-le mai vizibile, în spiritul evoluției societății, al progresului social și al dezvoltărilor științifice și tehnologice. Ele nu pot cunoaște oscilații sau fluctuații după obiectivele politice conjuncturale.

Popoarele Europei, stabilind între ele o uniune tot mai strânsă, au hotărât să construiască un viitor pașnic, întemeiat pe valori comune, ghidate de principiul ireversibilității. Odată recunoscute, drepturile fundamentale nu se listează la bursă, nu au mercurial, iar exercițiul acestora nu poate fi restrâns prin măsuri legislative. Au caracter ireversibil!
Abaterea de la trendul spre respectarea consecventă a drepturilor fundamentale echivalează cu abaterea de la istorie. Alternativa ar fi pași înapoi spre totalitarism!

***

Cu ocazia Zilei Pământului, o sărbătoare internațională menită să ne reamintească importanța ocrotirii mediului înconjurător, Nicolae Miroslav Petrețchi a făcut apel la intensificarea eforturilor naționale de combatere a schimbărilor climatice, care ne influențează din ce în ce mai mult viața de zi cu zi.

Deputatul a subliniat că efecte precum creșterea temperaturilor, a concentrației de dioxid de carbon în atmosferă, precum și manifestarea cu intensitate a unor fenomene meteo-climatice extreme, afectează toți cetățenii României.
În ultimii ani, România s-a confruntat cu o secetă pedologică care, în lipsa unui sistem de irigații bine pus la punct, a afectat într-o mare măsură agricultura românească, producând daune financiare imense agricultorilor, iar acestea au fost resimțite și de consumatori, în prețul produselor de bază.

Un alt fenomen alarmant, care poate fi identificat pe teritoriul țării noastre, este cel al deșertificării. Acest fenomen cuprinde încet, dar sigur, sudul României, unde, în loc de culturile agricole cu care eram obișnuiți, acum, putem vedea doar nisip.
Alunecările de teren și inundațiile masive, provocate de defrișările ilegale și de fenomenele meteo extreme, reprezintă o altă dovadă a faptului că aceste schimbări climatice, generate în special de lipsa de interes pentru mediul înconjurător, determină pagube însemnate și pot avea consecințe grave asupra vieții noastre.

Prin urmare, fără implementarea unei strategii clare, inclusiv la nivel local, cu acțiuni eficiente, pe termen scurt, mediu și lung, vom ajunge să resimțim din plin efectele acestor schimbări climatice, astfel de fenomene continuând să se intensifice ori, mai rău, să apară unele noi, a subliniat Nicolae Miroslav Petrețchi.

***

În declarația politică rostită miercuri, 5 mai, în plenul Camerei Deputaților, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a amintit faptul că în fiecare an, la data de 29 aprilie, România celebrează Ziua Veteranilor de Război, o zi cu adevărat specială, în care, în semn de recunoștinţă pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale şi a intereselor României, îi omagiem pe cei care și-au servit patria.
Pentru comunitatea ucrainenilor din România, această zi este de-a dreptul specială, deoarece o bună parte dintre frații, părinții, bunicii sau străbunicii noștri au luptat pentru România și și-au dedicat viața apărării țării, transformând acest lucru într-un crez. Datoria noastră față de acești eroi nu poate fi răsplătită niciodată, însă respectul și recunoștința pentru lucrurile pe care le-au făcut, trebuie să dăinuie în timp, a spus reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul Românei.

Parlamentarul a menționat, cu această ocazie, că în fiecare an, pe lângă participarea la acțiunile organizate de către autoritățile centrale și locale, în preajma zilei de 29 aprilie, Uniunea Ucrainenilor din România sărbătorește Ziua Veteranilor de Război prin organizarea unor serii de acțiuni culturale, în toate județele în care conviețuiesc și etnicii ucraineni, evenimente menite să îi cinstească pe toți cei care au apărat independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre, arătându-le astfel admirația și recunoștința pentru sacrificiul pe care l-au realizat.

„Consider că fiecare dintre noi, pe lângă evocarea în discursuri și descrieri elogioase, trebuie să depună toate eforturile, pentru a le rămâne alături și a transmite generațiilor viitoare obligația de a onora şi de a păstra mereu vie amintirea celor care şi-au sacrificat viața pentru țara noastră. Acestor oameni le datorăm libertatea, posibilitatea de a ne crește copiii în spiritul valorilor democratice, europene și de a ne hotărî propriul destin”, a declarat Nicolae Miroslav Petrețchi.

***

În declarația politică susținută miercuri, 12 mai, în ședința de plen a Camerei Deputaților, Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat importanța promovării și protejării valorilor fundamentale europene, precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, supremația legii și respectul drepturilor omului.

Parlamentarul a arătat că la 71 de ani de la celebrul discurs al ministrului de externe francez, Robert Schuman, putem observa beneficiile aduse de Uniunea Europeană, în toate formele acesteia. ”Fie că vorbim despre cele economice, de menținere a păcii pe bătrânul continent, ori despre facilitarea cooperării între state, Uniunea Europeană a reușit să instaureze un climat propice pentru dezvoltarea statelor membre, fiind, în același timp, și un pilon al democrației în regiune”, a susținut reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României.
Președintele UUR a amintit că prin mecanismele dezvoltate de liderii europeni, pe lângă beneficiile materiale, s-a reușit și crearea unui sentiment identitar, european, care reiese și din motto-ul UE „Unitate în diversitate”. Astfel, prin respectarea diversității fiecărei națiuni, a fiecărui grup, fie el etnic, religios sau social, s-a reușit crearea spiritului european cu care ne mândrim și noi, indiferent de grupul din care facem parte, a adăugat deputatul.

Acest spirit european a putut fi observat în special în timpul crizei sanitare, cu care încă ne confruntăm, în care solidaritatea și buna colaborare între state au fost și vor rămâne cuvinte cheie ce ar putea descrie modul în care statele membre au gestionat întreaga situație generată de pandemia COVID-19. Tot sub semnul cooperării și solidarității am putut observa și perspectivele de redresare sau de revenire din această criză, atât prin reformele ferme și acces la vaccin, cât și prin finanțarea alocată pentru investiții în dezvoltare, a subliniat reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul Românei.

Consider că trebuie să cultivăm, în continuare, acest spirit de solidaritate, toleranță și unitate atât de necesar pentru viitorul nostru, conștientizând că doar în acest mod vom putea avea o dezvoltare armonioasă în beneficiul cetățenilor, a declarat Nicolae Miroslav Petrețchi.

Cititi in continuare…

Share This