Simpozionul cultural interetnic „Simfonii de primăvară”, ediția a V-a

UUR

23 apr., 2021

Marți, 20 aprilie 2021, filiala București a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat a V-a ediție a Simpozionului cultural interetnic „Simfonii de primăvară”, în cadrul căruia au fost prezentate obiceiurile de primăvară ale ucrainenilor, precum și ale altor minorități naționale din România.

Au fost prezenți la simpozion și au adresat mesaje celor care au participat la eveniment, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi – președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Amet Aledin – subsecretarul de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, deputatul Andi-Gabriel Grosaru – secretar general al Asociației Italienilor din România, deputatul Adrian-Miroslav Merka – președintele Uniunii Democratice a Cehilor și Slovacilor din România, deputatul Gheorghe Nacov – Uniunea Bulgară din Banat-România, deputatul Ognean Crîstici – președintele Uniunii Sârbilor din România și senatorul Văsălie Moiș.

În cuvântul său, Nicolae Miroslav Petrețchi a menționat faptul că UUR organizează anual peste 350 de acțiuni, promovând astfel limba, tradițiile și obiceiurile ucrainenilor din România și a evidențiat importanța transmiterii acestora generațiilor viitoare. El a mulțumit statului român pentru susținerea acordată minorităților naționale, inclusiv celei ucrainene, care contribuie la dezvoltarea patrimoniului cultural al României.

Redactorul-șef al revistei literare «Naș holos», Irina Moisei, secretarul general al UUR, Irina Liuba Horvat, și prim-vicepreședintele UUR, Bogdan Moisei, au prezentat referate despre sărbătorile de primăvară la ucrainenii din România, precum și tradițiile și obiceiurile legate de acestea.

În cadrul evenimentului cultural a avut loc un recital de muzică, susținut de Natalia Pancec-Colotelo (vioară), Dan Vasilescu (chitară) și Zenovia Mandiuc (voce).

Citiți în continuare…

Share This