Concurs organizat la Bălcăuți de Ziua Internațională a Limbii Materne

UUR

23 feb., 2021

Duminică, 21 februarie, de Ziua Internațională a Limbii Materne, Școala Gimnazială Bălcăuți și filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, Primăria Bălcăuți şi unităţile şcolare participante, au organizat concursul județean „Sărbătoarea limbii materne”, în regim online. Proiectul a fost coordonat de сătre profesoarele Anca Știubianu și Lăcrămioara Grigoriciuc. Acțiunea a fost susținută financiar de Uniunea Ucrainenilor din România.

Principalul scop al concursului este atragerea tinerilor aparţinând minorităţii ucrainene în activităţi comune menite să promoveze afirmarea identităţii culturale, ca fundament al dezvoltării viitoare a cetăţeanului european. Concursul are patru secțiuni: eseu pe tema “Limba ucraineană în școala mea”, creaţii ale elevilor, costum popular și moment artistic.

Elevii participanți, îndrumați de profesorii lor, au trimis organizatorilor lucrările lor scrise și înregistrările video, precum și fișele de participare, respectând regulamentul concursului. Juriul, alcătuit din profesori, scriitori și alți oameni de cultură, a stabilit câștigătorii concursurilor, care au fost prezentați în cadrul evenimentului. O parte dintre elevii premianți au citit lucrările lor online.

În cadrul concursului s-a desfășurat și acțiunea “Confluențe literare”, anul acesta fiind celebrat scriitorul ucrainean Denys Oneșciuc, de la nașterea căruia s-au împlinit 120 de ani.

La evenimentul online au participat președintele UUR-Suceava, Ilie Sauciuc, directorul Școlii Bălcăuți, Secstilia Gherase, primarul comunei Bălcăuți, Vasile Șoiman, directori și profesori ai școlilor participante, părinți și elevi.

În discursurile lor, vorbitorii au subliniat faptul că limba maternă este un element important al conştientizării propriei identităţi culturale și au remarcat importanța păstrării limbii materne. Ei au menționat că acest proiect proiect dă posibilitatea conştientizării şi promovării bogăţiei și frumuseţii limbii materne ucrainene şi promovării de tinere talente. Din partea juriului, scriitorul Mihai Traista, i-a felicitat pe organizatori și pe elevii participanți la concurs, exprimându-și bucuria pe care a simțit-o, citind creațiile elevilor.

Citiți în continuare…

Vilne slovo nr. 3-4, februarie 2021

Vilne slovo nr. 3-4, februarie 2021

În această ediție, puteți citi: – Oleksandr Oles: "Răsună și cântă limba noastră"; – Rolul educației în dezvoltarea...

Share This