Corul Filialei UUR-Galați a obținut medalia de bronz la „EURO FOLK 2024”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

„Yasnytsya”, corul Filialei Galați a Uniunii Ucrainenilor din România, s-a întors de la a XVI-a ediție a Campionatului European de Folclor „EURO FOLK 2024” cu o performanță deosebită: medalia de bronz și dreptul de a participa la Campionatul Mondial de Folclor.  Evenimentul a avut loc în între 26-30 iunie, în orașul antic Nesebar din Bulgaria, sub auspiciile Asociației Europene a Festivalurilor de Folclor-EAFF, partener al ICH al UNESCO, la care au evoluat 30 de ansambluri folclorice fiind jurizate de specialiști din domeniul coregrafiei și al artei corale. Festivalul a fost transmis live de televiziunea „EuroFolkTV” cu acces gratuit la internet în toată lumea și cu unele momente preluate de 20 de televiziuni din Bulgaria.

>> Această performanță artistică a fost obținută cu mult efort, cu nenumărate repetiții și se datorează în primul rând, profesionalismului doamnei Olha Cerniienko, care conduce corul cu dăruire, mult talent și respect față de folclorul autentic ucrainean. În repertoriul corului „Yasnytsya”, au intrat  adevărate nestemate ale culturii muzicale ucrainene. „Vesneanke”, „haiivke”, aceste cântece arhaice de invocare a primăverii și de alungare a iernii, cu o coregrafie specifică, pregătite special pentru festival, au fost foarte apreciate de juriu și răsplătite cu DIPLOMA pentru contribuția esențială la conservarea artelor folclorice tradiționale europene.

Sincere felicitări pentru prestația artistică memorabilă coriștilor, mamelor, dar mai ales copiilor care, în ciuda vârstelor mici, au dat dovadă de ambiție, curaj și disciplină, făcând față cu brio repetițiilor lungi și solicitante.

Un moment special care a stârnit ropote de aplauze l-a constituit răsplătirea cu daruri a celor mai mici participanți ai festivalului, Vira de cinci anișori, membră a corului nostru și un băiețel de aceeași vârstă din Republica Moldova.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This