Cresterea alarmantă a populismului în toată Uniunea Europeană

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

1 oct., 2022

După mai bine de 80 ani, ideologii pe care le credeam demult apuse reapar în prim plan și ating cote alarmante de popularitate, situație care ne afectează stabilitatea socială, dezvoltarea economică și influențează negativ inclusiv agenda politică sau relațiile bilaterale.

Acest semnal de alarmă Nicolae Miroslav Petrețchi l-a tras recent de la tribuna Parlamentului, în declarația sa politică.

Parlamentarul a susținut că însăși democrația poate fi grav afectată, deoarece, pe fondul situației geopolitice tensionate și a provocărilor cu care se confruntă omenirea, observăm tot mai des manifestări exagerate în care, din dorința de a atrage capital electoral, apelează la populism și demagogie, fiind sacrificată esența retoricii electorale.

Temelia Uniunii Europene se bazează pe pluralism, nediscriminare, toleranța, justiție și respectarea demnității umane, a libertății, democrației, egalității, statului de drept și a drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților, a declarat reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților, adăugând că militează pentru educarea noilor generații asupra acestor valori și implicarea lor în adoptarea deciziilor.

Deputatul a mai spus că educația este singura modalitate eficientă pentru combaterea efectelor nocive ale curentului populist pentru creșterea căruia protagoniștii caută în permanentă noi căi. Fără o comunicare clară și fără prezentarea valorilor și importanței UE, progresul economic și modul tradițional de a face politică nu mai sunt de-ajuns, stabilitatea socială fiind în pericol.

Avem o responsabilitate fermă în promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale și a solidarității între statele UE pentru respectarea diversității culturale, lingvistice, și protejarea patrimoniului cultural European. În mod contrar, fenomenul creșterii vizibilității și impactul discursului populist vor continua să fie o amenințare nu doar pentru actuala generație, ci și pentru generațiile viitoare, a conchis Nicolae Miroslav Petrețchi.

Citiți în continuare…

Share This