Discuții constructive cu primarii com. Bistra, Poienile de Sub Munte și Ruscova

UUR

2 apr., 2021

Joi, 1 aprilie, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a avut o serie de întâlniri foarte constructive cu primari și consilieri locali din partea Uniunii Ucrainenilor din România, din comunele Bistra, Poienile de Sub Munte și Ruscova, cu populație majoritar ucraineană, din județul Maramureș.

Astfel, în cadrul întrevederii cu primarul comunei Bistra, Vasile Duciuc, desfășurată în prezența celor doi consilieri locali ai UUR, Irina Iordăcheanu și Alexandru Mocernac, au fost abordate numeroase subiecte, precum urgentarea implementării proiectelor de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii locale sau amenajarea terenului de sport al școlii din Crasna Vișeului, pentru care primăria a solicitat sprijinul UUR. O altă temă de discuție a fost cea privind posibilitatea înființării unui punct de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene la Valea Vișeului, menit să faciliteze și să promoveze cooperarea transfrontalieră, pe ambele maluri ale Tisei. Primarul comunei Bistra a solicitat sprijin în vederea aducerii unui medic de familie în această localitate, inclusiv prin măsuri legislative, care să vizeze promovarea unor facilități și stimulente mai generoase pentru atragerea medicilor în mediul rural. Au fost discutate, de asemenea, modalități de intensificare a colaborării dintre primăria comunei Bistra și Uniunea Ucrainenilor din România, în vederea organizării și desfășurării unor evenimente culturale specifice.

Discuțiile cu primarul comunei Poienile de sub Munte, Alexa Chifa, la care au participat viceprimarul Ioan Holdiș și cei doi consilieri locali UUR, Ștefan Chifa și Serghei Stuleanic, s-au axat pe probleme legate de implementarea proiectului de apă și canalizare în comună, lucrările de îndiguire a malurilor râului Cvașnița, necesare pentru prevenirea inundațiilor, precum și pe alte subiecte de interes local. Primarul Alexa Chifa a vorbit despre necesitatea construirii unui nou sediu pentru primărie, spațiul actual fiind impropriu desfășurării în bune condiții a tuturor activităților curente într-o localitate cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori. De asemenea, au fost discutate potențiale proiecte, care sa fie derulate în parteneriat cu UUR. Pe de altă parte, la Poienile de Sub Munte, Nicoale Miroslav Petrețchi a fost abordat de mai mulți localnici, cu care a discutat rezultatele demersurilor efectuate la nivel parlamentar pentru soluționarea unui conflict cu ocolul silvic local.

La Ruscova, primarul Ioan Turcsin și cosilierii locali UUR Maria Moroz și Pintea Mariciuc i-au cerut reprezentantului ucrainenilor în Camera Deputaților sprijin parlamentar pentru urgentarea finalizării unor proiecte benefice comunității. Au discutate, de asemenea, oportunitățile de colaborare pentru derularea unor proiecte culturale, inclusiv în incinta noului Cămin Cultural, un proiect în valoare de aproape 400.000 de euro, care este aproape de finalizare. Cu această ocazie președintele UUR i-a adresat domnului Ioan Turcsin rugămintea de a facilita identificarea unui spațiu necesar derulării activităţilor organizației locale a Uniunii Ucrainenilor din România. 

Toți primarii și-au manifestat deschiderea și sprijinul față de acțiunile Organizației de tineret a UUR, privind ecologizarea cursurilor de apă și lucrări de împădurire, derulate în Valea Vișeului.

 

Citiți în continuare…

Share This