Discuții cu privire la probleme de actualitate pentru ucrainenii din Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

9 oct., 2021

Vineri, 8 octombrie, președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a avut două întâlniri de lucru, cu reprezentanți ai Electrica Distribuție Transilvania Nord și, respectiv, ai Consiliului Județean Maramureș, extrem de constructive și benefice pentru membrii comunității ucrainene din județul Maramureș. 

Astfel, prima întâlnire a avut loc la sediul Electrica Distribuție Transilvania Nord, Maramureș, unde acesta a discutat cu domnul Mircea Guran, Director la Societatea de Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Baia Mare, o serie de probleme cu care se confruntă localitățile în care locuiesc etnici ucraineni.

Cu această ocazie a fost readusă în discuție situația inexplicabilă cu care se confruntă locuitorii de pe strada fosta Cale Ferată, din comuna Rona de Sus. Respectiva stradă nu dispune de o rețea de energie electrică la care rezidenții să aibă posibilitatea branșării. Această problemă nu este una nouă, ci trenează de mai bine de 10 ani. În toată această perioadă locuitorii de pe strada în cauză au făcut nenumărate cereri și sesizări, însă nu au nici până în prezent posibilitatea de a se racorda la rețeaua de energie electrică.

Domnul Petrețchi a ținut să-i prezinte domnului Mircea Guran toate demersurile întreprinse în calitate de reprezentant al minorității ucrainene, pentru a face posibilă demararea lucrărilor la rețeaua electrică pe strada respectivă. Totodată, a constatat cu plăcută surprindere că interlocutorul său cunoștea demersurile întreprinse anterior la Ministerul Energiei precum și situația de la fața locului, spunând că au fost deja demarate procedurile necesare în vederea obținerii avizelor necesare branșării locuitorilor.

Nicolae Miroslav Petrețchi a readus în discuție și problema deselor întreruperi de energie electrică în localitățile din Valea Ruscovei și Valea Vișeului, precum și starea precară în care se află rețeaua de alimentare cu energie electrică din localitățile Valea Vișeului și Bistra. Domnul Mircea Guran a afirmat că e la curent cu aceste probleme, dând asigurări că va face tot posibilul în vederea îmbunătățirii serviciilor oferite către consumatori.

Cea de-a doua întâlnire a avut loc la Consiliului Județean Maramureș, unde președintele UUR a avut o întrevedere cu domnul vicepreședinte al CJ, Doru Alexandru Lazăr. Discuțiile s-au concentrat asupra unor teme de actualitate şi de interes comun pentru unele UAT-uri din județ, cu populație majoritar ucraineană, care nu au beneficiat de fonduri la rectificarea bugetară efectuată de Guvernul României. De asemenea, a fost discutată problema învățământului în limba ucraineană, atât la Liceul Pedagogic ”Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, cât si la celelalte școli în care este studiată limba ucraineană. Ultimul punct al discuției a fost legat de problemele cu care se confruntă bisericile ucrainene din județ.

Citiți în continuare…

Share This