Expoziția “Creatori de Artă Populară Ucraineană”, la Muzeul Satului Bănățean

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Expoziția “Creatori de Artă Populară Ucraineană”, desfășurată pe 07 iulie la Muzeul Satului Bănățean și organizată de Filiala Timiș a UUR, a fost un eveniment animat și plin de culoare care a atras numeroși membri ai comunității ucrainene, incluzând artiști plastici, meșteri populari, sculptori, muzicieni, elevi, profesori și refugiați din Ucraina.

În Casa Ucraineană veche de peste 100 de ani, forfota a fost evidentă chiar înainte de începerea evenimentului. Meșterii își aranjau cu grijă standurile expoziționale, grupurile artistice își făceau ultimele repetiții, iar femeile decorau prispa casei cu cergi de lână, carpete țesute și ștergare înflorate.

 Standurile expoziționale au impresionat prin varietatea și frumusețea lor, de la coronițe înflorate, realizate de Maria Crișan- din Gottlob, tablouri brodate cu mărgele, create de Nadia Kiriliuk- Ucraina, păpuși îmbrăcate în straie naționale, confecționate de Maria Șuldac din Darova, ouă încondeiate aduse din Bucovina, cămăși ucrainene și compleuri brodate-prof. Ileana Teslevici din Lugoj, până la preparatele culinare pregătite de gospodinele noastre și de ucrainencele din Ucraina.

Deschiderea oficială a fost marcată de prezența președintelui UUR Timiș, prof. Maria Szabo Condrei, însoțită de prim-vicepreședinții Mihaela Bumbuc și Vasile Drozd. Au fost prezenți și liderii organizațiilor UUR locale: Vasile Condrei- Bethausen, prof. Mariana Cubaș- Petroasa Mare, prof. Ana Hrin- Remetea Mică, Ioan Covaci- Lugoj, și prof. Ana Bereghi. Reprezentanții Organizațiilor de Femei și Tineret, Bianca Hînda și prof. Gabriel Bilan, au adăugat o notă specială evenimentului.   

Noii consilieri locali ai UUR din Ohaba Lungă și Bara, Alexandra Cin și Gheorghe Dănilă, precum și Ileana Băiculescu din partea Organizației UUR Variaș, au fost de asemenea prezenți. De la Școala Gimnazială Știuca, au participat directorul Nicolae Benzar, prof. Valentina Benzar și prof. Mioara Cinar.

O atracție deosebită pentru copii au fost atelierele de creație și spectacolul susținut de grupul vocal ,,Perlenca” din Comuna Bethausen, ansamblul ,,Kedrovena”, din Petroasa Mare, ansamblul ,,Veselii Ditociche” din Știuca, ansamblul ,,Moloda Nadiia” din Lugoj și solistul vocal prof. Gabriel Bilan, iar din localitatea Remetea Mică,  grupurile ,,Trio Hrin” și Remeteanca.  

Din partea administrațiilor locale, evenimentul a fost onorat de consilierii superiori Milenei Mureșan- Primăria Timișoara și Agnetei Kardoș- CJ Timiș, Dalinei Truică- Direcția de Asistență Socială Timișoara și Andrei Milin- muzeograf la Muzeul Satului Bănățean.

La final, oaspeții au gustat din sarmale, gogoși, hremzleche, vareneke, sereneke, cozonaci cu nucă, mac sau brânză și din colacul înstruțat, specific etniei ucrainene.

Expoziția ,,Creatori de Artă Populară Ucraineană”, organizată la Timișoara, este finanțată de Uniunea Ucrainenilor din România și e inclusă în proiectele anuale ale filialei timișene.

Manifestarea se bucură de prezența tinerei generații, dornică să învețe din tainele meșteșugurilor, tradițiile ucrainene, cultura și identitatea comunității.

Citiți în continuare…

Share This