Faza județeană a Concursului “Istoria și tradițiile ucrainenilor din România”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Școala Gimnazială din Știuca, județul Timiș, a găzduit, pe 15 mai, faza județeană a Concursului “Istoria și tradițiile ucrainenilor din România”. Evenimentul a adunat, cu entuziasm, participanți din școlile timișene în care se predă limba maternă ucraineană.

     Competiția s-a desfășurat în trei secțiuni: fotografia, eseul și sceneta. În secțiunea fotografiei, lucrările au fost împărțite în trei subcategorii: obiceiuri și tradiții, obiecte tradiționale, localitatea mea sau școala mea. Peste 100 de proiecte realizate de elevi din școlile timișene unde se predă limba maternă ucraineană au fost jurizate de profesorii evaluatori Ioan Smecicaș, Mioara Cinar, Violeta Manzur, Mariana Cubaș, Gabriel Bilan și Maria Szabo Condrei, președinte executiv al comisiei.

     Un moment deosebit a fost reprezentat de interpretarea scenetei „Kateryna” de către elevii de la Liceul „Iulia Hașdeu” din Lugoj. Aceștia au demonstrat talentul lor artistic și au adus plus- valoare competiției.

     De asemenea, preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal din Știuca au avut un moment special, prezentând poezii și portul tradițional ucrainean. Prezența lor a adus un aer plin de emoție și autenticitate pentru întreaga audiență.

     Cadrele didactice ale școlii au pregătit un decor impresionant, cu elemente specifice etniei ucrainene, precum ștergare țesute, cergi, carpete, fețe de masă brodate manual, opinci și căpciuri. Acest efort a creat o atmosferă autentică și a evidențiat tradițiile și obiectele culturale ucrainene.

     La eveniment au fost prezenți și președintele Filialei UUR Timiș, Gheorghe Hleba, directorul școlii-gazdă, Nicolae Benzar, și jurnalistul Mihaela Bumbuc. Aceștia au avut ocazia să admire proiectele elevilor și să ofere sprijin și apreciere pentru eforturile lor. În final, Concursul “Istoria și tradițiile ucrainenilor din România” a reprezentat încă oportunitate de a promova cultura și moștenirea ucraineană în rândul elevilor din județul Timiș.

Citiți în continuare…

Share This