Festivalul Folclorului Ucrainean din România organizat de UUR

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România a organizat la București, în perioada 3-5 iunie 2022, Festivalul Folclorului Ucrainean din România, un amplu proiect cultural, implementat cu finanțare de la Ministerul Culturii din România.

În cadrul proiectului, UUR a organizat vineri, la sediul său, conferința intitulată „Importanța patrimoniului cultural imaterial ucrainean din România”, moderată de președintele filialei, domnul Mihai Traista. Conferința s-a bucurat de participarea unor specialiști în domeniu, care au prezentat comunicări științifice, referate sau lucrări de referință, precum „Patrimoniul imaterial ucrainean din România”,  „Salvgardarea PCI în regim de urgență și convenția UNESCO din 2003”, „Trăsături specifice ale tradițiilor ucrainene”, „Costume populare și broderii vestimentare ale ucrainenilor din Maramureș: tradiții, inovații și popularizare”, „Obiceiuri și ritualuri de nuntă la granița etnică ucraineano-română de la sfârșitul secolului XIX/prima jumătate a secolului XX”, „Istoria literaturii ucrainene din România” și „Ucrainenii din România: de la istorie la resurse culturale”.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc sâmbătă, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Au participat la eveniment grupuri vocale și ansambluri de dansuri ucrainene reprezentative, precum „Tinerii huțuli” din Valea Vișeului, județul Maramureș, Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, județul Suceava, Grupul vocal „Ciorne More” din Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, Ansamblul „Prietenii de Aur” din localitatea Știuca, județul Timiș,  Ansamblul Primăvara/Vesna din Rogojești, județul Botoșani și Grupul Zorea din București. Vizitatorii au putut, de asemenea, admira măiestria meșterilor populari ucraineni prezenți la festival, de la care au aflat detalii inedite despre meșteșugurile tradiționale.

La manifestare au participat și numeroși refugiați ucraineni, care au prezentat tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile specifice zonelor din care provin.

Festivalul în întregul său s-a bucurat de prezența unui public larg, a numeroși cercetători, lingviști, oficiali și membri de seamă ai Uniunii Ucrainenilor din România, precum  președintele UUR, domnul deputat Nicolae Miroslav Petrețchi, doamna secretar de stat de la Ministerului Culturii, Diana Ștefana Baciuna, Directorul Comunicare și Educație Muzeală de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, doamna Iuliana Mariana Grumăzescu-Balaci.

Festivalul are o însemnătate deosebită întrucât patrimoniul cultural imaterial ucrainean reprezintă unul dintre cele mai puternice elemente ale continuității comunităților ucrainene din România. Acesta cuprinde totalitatea practicilor, reprezentărilor, expresiilor, cunoștințelor și abilităților pe care aceste comunități le-au transmis și recreat în permanență, din generație în generație, în raport cu istoria și interacțiunea lor cu natura. Principalele domenii care definesc patrimoniul cultural imaterial sunt tradițiile și expresiile orale, artele spectacolului, practicile sociale, ritualurile și evenimentele festive, cunoștințele referitoare la natură și la univers, precum și diferitele tehnici meșteșugărești tradiționale.

Citiți în continuare…

Share This