Filiala UUR-Maramureș a organizat o acțiune dedicată lui Taras Șevcenko

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

29 iul., 2020

Sămbătă, 18 iulie 2020, la Sighetu-Marmației, filiala UUR-Maramureș a marcat 206 ani de la naşterea poetului ucrainean Taras Șevcenko. Manifestarea planificată pentru luna martie a fost amânată pentru luna iulie din cauza epidemiei de coronavirus.

Comemorarea a debutat la Biserica Ortodoxă Ucraineană cu slujba de pomenire a lui Taras Șevcenko, oficiată de consilierul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, preotul Nicolae Lauruc și de preotul Marius Lauruc.

Evenimentul a continuat cu ceremonia de depunere de coroane de flori la bustul Marelui Kobzar, situat în parcul din faţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Sighetu-Marmației.

La eveniment au participat membri ai Consiliului UUR, ai comitetului filialei UUR-Maramureș și reprezentanți ai Liceului ucrainean „Taras Șevcenko”.

În alocuțiunile lor, participanții au vorbit despre viaţa şi creaţia renumitului poet, scriitor şi pictor ucrainean Taras Șevcenko și contribuția acestuia în formarea limbii ucrainene moderne și a națiunii ucrainene.

Amintim că, bustul lui Taras Șevcenko din Sighetu-Marmației, care a fost dezvelit în anul 2016, a fost donat de către fostul președinte al Administrației de stat a raionului Verhovina, regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, Iaroslav Skumatchuk, iar soclu de către UUR. Autorul bustului este sculptorul ucrainean Volodymyr Dovbenyuk.

Citiți în continuare…

Share This