Comemorarea victimelor foametei deliberate – Holodomor – din Ucraina

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

29 nov., 2021

Sâmbătă, 27 noiembrie, Comitetul Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România, împreună cu Ambasada Ucrainei în România și biserica ucraineană din București au organizat evenimentul „Holodomorul din anii 1932-1933 în Ucraina – necesitatea condamnării lui la nivel internațional”.
 
În cadrul evenimentului a avut loc un parastas de pomenire a victimelor Holodomorului, oficiat de preotul paroh Vladimir Clement Malcovici. Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei, și președintele Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România, Mihai Traista, au vorbit despre importanța recunoașterii acestei tragedii la nivel internațional, iar actorul Ștefan Apostol a citit un fragment din romanul Anastasіei Lysyveț „Amintiri despre anul ’33”.
 
Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută şi sub numele de Holodomor, a fost unul dintre cele mai tragice momente pe care le-a trăit poporul ucrainean în istoria sa modernă. Holodomorul este denumit şi „genocidul ucrainean“, considerându-se că acesta a fost pus la cale de guvernul sovietic, în frunte cu şeful de atunci al statului, Iosif Visarionovici Stalin.

Citiți în continuare…

Share This