Inaugurarea Centrului Cultural Româno-Ucrainean la Universitatea din Galați

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, a participat pe 24 martie la inaugurarea Centrului Cultural Româno-Ucrainean (CCRU), la invitația Facultății Transfrontaliere din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea acesteia. Președintele UUR a fost însoțit de secretarul general al Uniunii, Liuba Irina Horvat, și de președintele Filialei UUR Galați, Ileana Leon.

Evenimentul are o  importanță deosebită pentru comunitatea academică româno- ucraineană și a fost organizat simultan cu un  workshop interuniversitar România- Republica Moldova-Ucraina.

Centrul Cultural Româno-Ucrainean a fost înființat cu scopul de a promova și valorifica moștenirea culturală a celor două țări, având în vedere condițiile geografice și geopolitice specifice zonei transfrontaliere. Rolul centrului este de a sprijini educația permanentă, dezvoltarea și consolidarea parteneriatelor și a relațiilor de cooperare națională și internațională cu instituții, organizații și asociații culturale și științifice.

Președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul celei de a 75-a aniversări a Universității. În discursul său, acesta a subliniat importanța înființării Centrului Cultural Româno-Ucrainean și a făcut o trecere în revistă a legăturilor culturale dintre cele două țări. Președintele UUR a vorbit despre rolul important al minorității ucrainene din România, respectiv, al minorității române din Ucraina, ca punte de legătură în consolidarea relației de cooperare dintre România și Ucraina.  Nicolae Miroslav Petrețchi a accentuat necesitatea identificării unor puncte de interes comun, în vederea asigurării unei colaborări durabile și dezvoltării unor relații bilaterale armonioase româno-ucrainene.

Peste 70 de personalități ale comunității academice gălățene, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din Ucraina și Republica Moldova, reprezentanți ai ambasadelor și misiunilor consulare, precum și ai Departamentului Românilor de Pretutindeni, au participat la evenimentul moderat de rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, și de decanul Facultății transfrontaliere, conf. univ. dr. Gina-Aurora Necula.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de o slujbă de pomenire a victimelor războiului din Ucraina precum și a tuturor celor care au contribuit la punerea pietrei de temelie a Facultății Transfrontaliere. Slujba a fost oficiată de reprezentantul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Părintele Lucian Vasile Pietroaia, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Înființarea Centrului Cultural Româno-Ucrainean este un pas important atât în promovarea identității culturale și lingvistice a etnicilor români din fostele provincii istorice, cât și în consolidarea relațiilor culturale și științifice între cele două țări. Acesta constituie un exemplu concret al faptului că educația și cultura pot servi drept punți de legătură între comunități diverse, promovând astfel înțelegerea și cooperarea.

Citiți în continuare…

Share This