În data de 14 iulie a.c., la Bocicoiu Mare, a poposit Caravana Folclorului Ucrainean de Hramul Bisericii Ortodoxe Ucrainene „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate. Acțiunea culturală și masa de hram au fost finanțate de UUR. 

    La eveniment au participat grupuri artistice din localitățile ucrainene maramureșene, precum și ansamblul „Cervona Kalena”, din Negostina, judetul Suceava coordonator Iulian Chidesa și două ansambluri renumite din Ucraina: Orchestra de instrumente populare a Casei de Cultură a Raionului Rahiv, dirijor Ivan Mysynchuk și Grupul de artiști amatori din Raionul Verchovyna, coordonator Mykola Maksymjuk. 

     Organizatorul a fost președintele filialei Maramureș a UUR Miroslav Petrețchi, împreună cu conducerea Organizației Bocicoiu Mare a UUR, președinte Ioan Greceniuc. Au participat președinții organizațiilor locale din județul Maramures ale UUR, localnici si oaspeți. 

 

      Pe data de 6 iulie 2019 Uniunea Ucrainenilor din România a organizat în oraşul Sulina „Festivalul borşului pescăresc ucrainean”. La concursul gastronomic au participat echipe din localităţile cu populaţie majoritar ucraineană din judeţul Tulcea. Gospodinele şi-au arătat măiestria în prepararea borşului de peşte, dar şi a altor preparate culinare specifice zonei deltei, folosind reţete tradiţionale. 

       Festivalul a avut ca scop păstrarea şi promovarea bucătariei ucrainene, tradiţiilor şi culturii ucrainene, precum şi popularizarea acestora în rândul populaţiei majoritare. 

      Pe durata preparării borşului, grupurile folclorice „Perşa zorea” din Sulina, „Bila ruja” din Letea, „Bila makovka” din Chilia Veche şi „Rebalka” din Crişan, precum şi oaspeţii din Ucraina tenorul Mikola Sikora, Iurii Kobzarenko şi Olena Susarenko i-au încântat pe cei prezenţi cu cântece tradiţionale ucrainene.

       La festival au participat din conducerea UUR: Nicolae Miroslav Petrețchi-deputat în Parlamentul României şi preşedintele UUR, Bogdan Moisei-prim-vicepreședinte UUR, Ioan Herbil si Mihai Traista-vicepreședinţi UUR, Irina Liuba Horvat-secretar general UUR, Terezia Șendroiu-secretar UUR, Vasile Buciuta-trezorier UUR, Dorina Fartușnic-administrator UUR, Ilie Sauciuc-preşedinte Filiala Suceava, Gheorghe Hleba-preşedinte Filiala Timiş, Dumitru Cernenco- președinte Filiala Tulcea, Irina Moisei-redactor-șef al revistei „Naș holos”, Roman Petrașuc-lector, Alexa Bout- președinte al OTUR, Nicoleta Dumitrache- redactor TVR, oaspeţi din Ucraina, localnici şi turişti.

        În timpul vizitei de lucru în Sulina, premierul Viorica Dăncilă a vizitat „Festivalul borşului pescăresc ucrainean”, unde s-a întâlnit cu membrii conducerii UUR, pe care i-a felicitat pentru modul în care păstrează şi promovează limba, cultura şi tradiţiile etniei ucrainene. Ucrainenii din Dobrogea sunt urmaşii cazacilor zaporojeni, care s-au stabilit în Delta Dunării. 

        23 iunie a.c., Filiala Timiș a U.U.R. a organizat, la Remetea Mică, acțiunea culturală ,, Сaravana ucraineană din Banat''. La eveniment au participat reprezentanții U. U. R. , administrației publice locale, directorii școlilor, profesori și elevi din localitățile cu populație majoritar ucraineană, ansambluri artistice din Maramureș și Timiș.  

 

 

       Pe data de 29 iunie a. c. deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi însoțit de Sauciuc Ilie-președintele Filialei Suceava a UUR, președintele filialei Maramureș a UUR- Miroslav Petrețchi, președinții organizațiilor locale din Milișăuți, Suceava și Rădăuți ale UUR și doamna inspector Lucia Mihoc a participat la Hramul parohiei ortodoxe ucrainene din mun. Suceava, păstorită de către părintele paroh Maghiar Mihai. 

 

       Sub genericul „Cântecul nostru - destinul nostru” (ediția a II-a), în perioada 22-23 iunie a. c., au avut loc spectacole excepționale susținute de artiști de renume din Ucraina. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul prietenos al terasei Hotelului Grădina Morii din Sighetu Marmației, în localitățile Remeți și Poienile de sub Munte. Inițiatorii și organizatorii au fost Uniunea Ucrainenilor din România și artistul emerit al Ucrainei, Marian Hadenko. Prezentatorii, din partea Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, Ioan Dorel Todea și Carmen Sorocan împreună cu Oksana Drobotenko (regizor, actriță de film, cântăreață și prezentatoare a unor festivaluri internaționale din Ucraina) au contribuit la frumusețea acestui eveniment artistic.

       Indiscutabil, vedeta spectacolului a fost artistul poporului din Ucraina, Marian Hadenko - compozitor, poet, cantautor și redactor de televiziune, dovedindu-se un adevărat showman ! Repertoriul acestuia este unul extraordinar, cuprinzând peste 700 de cântece. Marea majoritate a melodiilor sunt scrise pe propriile versuri. 

      Au încântat prin talent, prin calitățile vocale și prin repertoriul prezentat, solistele: Vanda Drinevska - Artist Emerit al Ucrainei, solista principală a Ansamblului Academic Național de Cântece și Dansuri al Gărzii Naționale a Ucrainei, Lector universitar la Universitatea Națională de Cultură și Arte (Kiev); Anastasiya Nechaeva – drd. la Academia Națională de Concursuri în Cultură și Arte, laureată la concursuri naţionale și internaționale, director muzical al colectivului artistic de elită al teatrului cântecului "Ladonki" Kiev; Naina Doroshenko cântăreață - banduristă, studentă la Universitatea Națională de Cultură și Arte; Zoia Tymchenko – artist emerit al Ucrainei; Elena Pantyleeva,o adevărată perlă în coroana muzicală a Vinniţei, laureată a festivalurilor internaționale și naţionale, "Soarta, Destinul", "Rendez-vous de Toamnă ", "Premiera cântecului", "Mama mea dragă", câștigătoarea titlului de "Cel mai bun cântareţ al anului". Spectatorii prezenți s-au bucurat de un recital muzical excepțional, într-un cadru plăcut, luminat de soarele strălucitor.