In ziua de 03.12.2019, Filiala Iași a UUR a participat la Simpozionul ” Iași - oraș al diversității etnice și culturale”, organizat de Colegiul Național Iași în colaborare cu Facultatea de istorie a Universității ” Alexandru Ioan Cuza” și ASTRA Iași. Lucrările simpozionului s-au desfășurat în sala de festivități și biblioteca colegiului, având ca invitați de onoare pe profesorul universitar dr. Lucian Leuștean, profesor de istorie la Universitatea ” Alexandru Ioan Cuza” din Iași și consulul onorific al Franței la Iași, Radu Grădinaru.

      La Simpozion au participat profesori universitari , elevi și profesori din mai multe licee ieșene, elevi invitați din Ungaria, Germania, Italia și Grecia, reprezentanții minorităților armeană, evreiască, elenă, rușii lipoveni și ucraineni. Minoritățile s-au prezentat cu standuri de materiale promoționale privind tradițiile, obiceiurile,portul și mâncărurile specifice.

      Filiala noastră a pus la dispoziția organizatorilor 4 roll-upuri cu aspecte ce privesc cultura, tradițiile și obiceiurile ucrainenilor, 3 seturi de postere pe aceiași tematică și 2 costume populare ucrainene și a luat parte activ la discuțiile purtate cu conducerea colegiului și cu participanții la masa rotundă și a făcut propuneri concrete de colaborare pentru anul 2020.

       În data de 30 noiembrie a.c. în comuna Micula, județul Satu Mare, Filiala Sătmăreană a UUR a sărbătorit „Ziua culturii ucrainene”. Scopul principal al evenimentului a fost promovarea culturii ucrainene, a cântecului, limbii și costumului ucrainean, dar și a culturii române, transmiterea acestora tinerei generații. 

       Programul cultural a avut mare succes datorită evoluției Ansamblului “Koliory Karpat” al Institutului de Cultură și Artă din Ujgorod, Ucraina, Grupului vocal “Miculeanca” din Micula, județul Satu Mare, solistei Loredana Morar și a elevilor Școlii Populare de Artă din Satu Mare. La eveniment au participat Irina Liuba Horvat – președintele Filialei Sătmărene a UUR, Vasile Buciuta – prim-vicepreședintele Filialei UUR-Satu Mare împreună cu membrii comitetului filialei, Istvan Dobos – primarul comunei Micula, Csaba Dobos – directorul Școlii gimnaziale “Gellert Sandor”, Nicolae Dumuța – directorul DSVSA, președinți și membri ai birourilor organizațiilor locale ale UUR-Satu Mare, locuitori ai comunei Micula, precum și oaspeți din Ucraina, profesorii Stoyka Maria, Shyp Oksana și Lykhtei Myroslava de la Institutul de Cultură și Artă din Ujgorod. 

 

       În data de 22 noiembrie 2019 Filiala UUR-București împreună cu Ambasada Ucrainei în România au organizat un eveniment de comemorare a victimelor Holodomorului din 1932-1933 din Ucraina.

      La sediul UUR-București a avut loc o rugăciune de pomenire, oficiată de părintele Corneliu Irod, după care s-a păstrat un moment de reculegere. Despre Holodomor au vorbit prim-vicepreședintele Uniunii Ucrainenilor din România, Bogdan Moisei, președintele Filialei București a UUR, Mihai Traista, președintele Filialei Iași a UUR, Victor Hrihorciuc și Ministru-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, Yevhen Levytskyi. În cadrul evenimentului a fost prezentat un film documentar “Holodomor 1932-1933. Întoarcerea la istoria Teteivcinii”, o expoziție foto-documentară dedicată comemorării victimelor Holodomorului și au fost recitate poezii. 

       Duminică, 24 noiembrie, la Biserica Ortodoxă Ucraineană din București a avut loc un parastas în memoria victimelor Holodomorului, oficiată de către părintele Dumitru Colotelo.

 

       În perioada 30 noiembrie-1 decembrie 2019, delegația Uniunii Ucrainenilor din România, condusă de președintele UUR, deputat în Parlamentul României, Nicolae-Miroslav Petrețchi a participat la lucrările celui de-al XIII-lea Congres European al Ucrainenilor (EKU), care s-a desfășurat la Praga, Cehia. 

       În cadrul сongresului a fost prezentat raportul de activitate al EKU, a fost dezbătut și aprobat noul statut al EKU, strategia dezvoltării EKU pentru 2020-2025 și a fost aleasă noua conducere a EKU. 

       Bogdan Rajčinec, secretarul generalbal organizației ucrainenilor din Cehia a fost ales noul președinte al EKU. Bogdan Rajčinec o va înlocui pe doamna Iaroslava Horteani din Ungaria. 

       Președintele UUR Nicolae-Miroslav Petrețchi a fost ales membru în Prezidiul EKU. 

       Lucrările Congresului s-au încheiat cu dezbaterea și aprobarea Rezoluției celui de-al XIII-lea Congres al EKU. 

 

      În data de 24 noiembrie 2019, Filiala Iași a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat la Clubul medicilor din Iași o seară tematică “Memoria care salvează: vocile adevărului” pentru a comemora victimele Holodomorului din 1932-1933 din Ucraina (Marea Foamete din Ucraina). Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor nerostite și nejelite ale Holodomorului.

      Președintele filialei Iași a UUR Victor Hrihorciuc a prezentat un material pe tema Holodomorului. S-au adresat participanților oaspeții de onoare și invitații, care au vorbit despre semnificația acestui eveniment. 

      La finalul evenimentului, participanții au vizionat videoclipuri și fotografii cu aspectele din acele vremuri și consecințele foametei artificiale, care a provocat moartea a milioane de ucraineni. De asemenea, au vizitat expoziția de carte pe tema Holodomorului.