9 noiembrie, etnicii ucraineni au sărbătorit pentru prima oară Ziua limbii ucrainene in România. Propunerea legislativă a deputatului din partea minoritatii ucrainene, Nicolae Miroslav Petrețchi, privind declararea zilei de 9 noiembrie ca zi a limbii ucrainene, a fost adoptată de Camera Deputaţilor la 4 iulie 2018. 

       Uniunea Ucrainenilor din România a organizat, în perioada 8-10 noiembrie la București, o serie de manifestări. Astfel, pe data de 8 noiembrie a avut loc vizionarea desenelor animate în limba ucraineană, un amplu spectocol artistic cu participarea formatiilor artistice, ansamblurilor muzicale și a artistilor din România și Ucraina, Gala de premiere a căștigătorilor Concursului Național “Tinere talente ucrainene”, vizionarea piesei de teatru “Pețitul în Honcearivka”, adaptare după piesa omonimă a lui Hryhorii Kvitka-Osnoveanenko, coordonator profesor Mihaela Herbil. La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Culturii din România, Secretariatului de stat pentru Cultelor, ai consiliilor județene, primăriilor, inspectoratelor școlare județene, școlilor, Uniunii Ucrainenilor din Romania, reprezentanți ai autorităților administrației de stat din Kiev, Ivano-Frankivsk și ai AmbasadeinUcrainei în România, precum si cei ai Consiliului Mondial de Coordonare al Ucrainenilor. 

       Pe 9-10 noiembrie s-au desfășurat lucrările Conferinței Internaționale “Ucrainenii din România. Istorie, Contemporaneitate și perspective”. Conferința s-a desfășurat pe urmatoarele secțiuni: literatură și cultură, dialog intercultural, interferența etnografică. În deschiderea conferinţei au rostit alocuţiuni: Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchii, Ambasadorul Ucrainei în România Oleksandr Bankov, Preşedintele Consiliului Mondial de Coordonare al Ucrainenilor, Mihaylo Ratushney, Conf.univ.dr., Prodecanul Facultății de Litere (UUB-Cluj-Napoca), Dorin Ioan Chira, Redactorul-șef la Secția Alte Minorități – TVR, Boris Velimirovici, șeful Secției Ucrainene, Radio Romania Internațional, Vasile Captaru, Managerul Muzeului Județean – Satu Mare Liviu Marta, Protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, Ilie Albiciuc, Directorul Festivalului Internațional "Dolea" Marian Hadenko și reprezentanți ai regiunilor Transcarpatia, Ivano-Frankivsk și Cernăuți din Ucraina. În cadrul conferinței au avut loc și lansări de cărți, editate de Uniunea Ucrainenilor din România.