Marți, 14 martie (după închiderea ediției precedente a publicației noastre) Deputatul UNIUNII UCRAINENILOR DIN ROMÂNIA , Dl.NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI, a avut o întrevedere îndelungată cu Dl.VICTOR OPASCHI, Secretarul de Stat pentru culte. Întâlnirea, care s-a prelungit mult peste durata de timp programată, a avut ca temă sprijinirea lăcașurilor de cult ale ucrainenilor din România și, în mod punctual, subvenționarea posturilor eclesiastice de la recent înființata Parohie Ortodoxă Ucraineană din București. 

        Dl.deputat U.U.R. și-a exprimat insatisfacția că postul de preot la Biserica din București nu a fost cuprins în bugetul Secretariatului de stat pentru culte pentru anul în curs, solicitat de Dl.deputat în perioada dezbaterii Legii Bugetului. Dl.Secretar a expus pe larg, critic la adresa instituțiilor competente, erorile de ordin birocratic care au cauzat această scăpare. Domnia Sa a contactat imediat, telefonic, responsabili care pot contribui la îndreptarea situației și a făgăduit că problema va fi rezolvată cel târziu la rectificarea exercițiului bugetar.

        Vineri, 24 martie, Deputatul U.U.R. Dl.NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI împreună cu Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, Excelența Sa YEVHEN LEVYTSKYI, au avut o serie de întălniri de lucru cu președintele Consilui Județean Maramureș, dl.GABRIEL ZETEA, subprefectul ARDELEAN GAVRIȘ, primarul municipiului Sighetu Marmației, dl. HORIA SCUBLI, directorul liceului ucrainean ,,Taras Sevcenko”, dl. CASIAN PIȚURA. Delegația a fost însoțită de președintele organizației Judene Maramureș a UUR, dl. Miroslav Petrețchi și de președintele organizației de tineret a UUR, dl. Liviu Romaniuc.  

        În a doua parte a zilei, delegația a fost primită de Dl.DARIUS FILIP, Prefectul județului Satu Mare și de Dl. PATAKI CSABA, Președintele Consiliului Județean Satu Mare. 

       La întâlnire au mai participat din partea U.U.R. Dna IRINA LIUBA HORVAT, secretar general, iar din partea gazdelor Dl. ALTFATTER TAMAS, subprefect, precum și alte personalități. 

        A fost abordată o gamă largă de preocupări comune, în primul rând susținerea condițiilor materiale și organizatorice privind învățământul în limba maternă, fluidizarea traficului prin punctele de frontieră Halmeu și Sighetu Marmației, posibila reluare a traficului de călători pe calea ferată între Satu Mare și Ujgorod, dar și studierea perspectivei de a se moderniza, cu fonduri europene, aeroporturile din Satu Mare și/sau Ujgorod, pentru satisfacerea nevoilor de trafic aerian ale populației din ambele părți ale frontierei.

       Sămbătă, 25 martie, delegația a vizitat comunele ucrainene din Maramureș, unde a fost primită de primarii localităților și membrii birourilor organizațiilor locale ale Uniunii.

  *

        Tot în această perioadă, U.U.R. l-a avut ca oaspete pe Președintele Consiliului Mondial de Coordonare al Ucrainenilor, Dl. MYHAILO RATUSNYI. Dl.Deputat NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI s-a îngrijit ca distinsul lider să aibă un program bogat de întâlniri cu personalități din conducerea Camerei Deputaților și a Senatului, ale Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților, cu liderul Grupului Parlamentar al Minoriăților Naționale, dar și la Administrația Prezidențială și Ministerul Educației Naționale. 

        Asupra conținutului acestor întâlniri vom reveni. 

  *

       Președintele Camerei Deputaților, Dl.LIVIU DRAGNEA, l-a desemnat pe Dl.Deputat NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI să participe la cel de al 10-lea Forum de Securitate organizat în perioada 6-7 aprilie la Kiev. Deputatul ucrainenilor din România a susținut punctele de vedere constante ale politicii externe a statului nostru, făcând și o bună propagandă acțiunilor socio-culturale ale comunității noastre etnice, dinamismului activității U.U.R. 

       La Forum au participat prim-miniștrii Ucrainei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei, precum și alte personalități din țările Europei de est. 

 

Observator