Moțiunea și tribulațiile ei.

        Viața parlamentară a perioadei la care ne referim a fost dominată de procedura discutării Moțiunii de cenzură a P.S.D.-ALDE împotriva propriului Guvern. Momentul politic a fost foarte important, fiecare vot fiind încărcat de răspunderea atât pentru o bună guvernare, cât și pentru salvgardarea stabilității instituționale a țării. Deputatul U.U.R. NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI a abordat această răspundere în litera și spiritul articolului 69 alineatul (2) din Constituția României care consacră principiul că „orice mandat imperativ este nul”. Cu alte cuvinte, a refuzat orice înregimentare, exprimându-și votul cu adevărat secret și exclusiv după propria conștiință. El a considerat că această poziție este în deplină concordanță cu principiile de funcționare ale UNIUNII UCRAINENILOR DIN ROMÂNIA.

        Ziua și rezultatul votului nu au trecut însă fără comentarii negative. Deși în cadrul GRUPULUI PARLAMENTAR AL MINORITĂȚILOR NAȚIONALE s-a hotărât, inclusiv ca urmare a poziției deputatului ucrainean, ca fiecare dintre membrii Grupului să voteze independent, conform propriei conștiințe, această poziție nu a fost explicată suficient de limpede de la tribuna dezbaterilor. Exprimarea prea metaforică a liderului de Grup, referirile la virtuale „baricade” au alimentat suspiciunea că Grupul ar face un joc politicianist, hotărând rezultatul aritmetic al votului. Drept urmare, anumiți comentatori media s-au năpustit cu ditirambe contra deputaților ce reprezintă comunitățile etnice, mergând până la contestarea formulei constituționale de reprezentare în Parlament. 

         Observând periculozitatea unei astfel de campanii pentru statutul constituțional al minorităților naționale, deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI a inițiat o discuție în cadrul G.P.M.N. pentru clarificarea situației și prevenirea unor asemenea derapaje. Cu toate că propunerile de redactare a unei dezmințiri, respectiv de formulare a unei declarații politice, la care deputatul ucrainean și-a oferit contribuția, nu au fost acceptate, dezbaterea s-a dovedit utilă, conducând la consensul că punctele de vedere exprimate în numele întregului GRUP să fie aprobate în prealabil de toți cei 17 parlamentari care-l alcătuiesc, evitându-se pe viitor exprimările criptate, ambigue, în favoarea invocării principiului fundamental al mandatului reprezentativ, al răspunderii față de alegători.

„ Cunoaște ! Susține! Rezolvă!” 

        Hotărât să persevereze în cunoscuta acțiune pe care a inițiat-o încă de la începutul mandatului - „Cunoaște! Susține! Rezolvă!”- deputatul comunității ucrainene din România a considerat că, până la terminarea procedurilor de instalare a noului Guvern, să-și deplaseze aria principală a demersurilor de la instituțiile centrale la cele teritoriale. 

        În această conjunctură, o rodnică întâlnire de lucru s-a petrecut la Consiliul Județean Maramureș, cu Domnul Președinte al Consiliului, GABRIEL ZETEA și cu Domnul Vicepreședinte al Consiliului, DORU DĂNCUȘ. 

        Declarația făcută presei de Domnul Președnte GABRIEL ZETEA exprimă cel mai sugestiv rezultatele întâlnirii: 

        „Ne bucură de fiecare dată vizita domnului deputat Nicolae Miroslav Petreţchi, deoarece împreună putem dezvolta lucruri concrete pentru comunitatea ucraineană din nordul judeţului. I-am prezentat propunerile de proiecte înaintate spre finanţare Guvernului României pentru vara anului 2017, pentru fiecare comunitate locală în parte. Principala veste bună va fi obţinerea finanţării pentru DJ 187, tronsonul Leordina – Ruscova – Repedea – Poienile de sub Munte, un proiect în valoare de aproximativ 15 milioane de lei şi care deserveşte o bună parte dintre etnicii din Maramureş. De asemenea, la Poienile de sub Munte vorbim despre două proiecte din domeniul educaţiei în valoare de 3 milioane de euro, pentru reabilitarea liceului tehnologic, dar şi construirea unei şcoli noi şi a unei grădiniţe”.  

         Discuţiile nu au vizat doar proiectele de infrastructură care vor fi finanţate începând din acest an, ci şi finanţarea manifestărilor culturale ale etnicilor ucrainieni în peisajul maramureşean. Un prim pas a fost făcut deja, prin includerea în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Judeţean Maramreş pentru anul 2017. Totodată, s-a discutat şi despre reabilitarea liceului Taras Şevcenko din Sighetu Marmaţiei, unde vom sărbători în luna octombrie, 20 de ani de la reînfiinţare.  

         În altă ordine de idei, a fost subliniată necesitatea unor schimburi de experienţă între primarii din regiunea Kievului şi Maramureş. De asemena, au fost trecute în revistă proiecte comune ale Uniunii Ucrainenilor din România şi Consiliului Judeţean Maramureş, precum și proiectele comunităţilor din Repedea, Ruscova, Rona de Sus, Bistra şi Bocicoiu Mare pentru reabilitarea infrastructurii de educaţie, edilitare şi rutiere.  

  *

Optimiști, dar cu măsură! 

        Deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI a fost contactat de Primarul Comunei Bălcăuți, județul Suceava pentru a-i mulțumi fierbinte pentru sprijinul eficient în aprobarea finanțării reabilitării unor unități de învățământ, sprijin pe care publicația noastră l-a detaliat în numerele din lunile mai și iunie a.c. Conform spuselor Domnului Primar VASILE ȘOIMAN, reprezentanți ai MINISTERULUI DEZVOLTĂRII REGIONALE, ADMINISTRAȚIEI PUBLICE ȘI FONDURILOR EUROPENE i-au anunțat avizarea proiectelor de reabilitare a școlilor din satele Bălcăuți și Negostina.

        Împărtășindu-i satisfacția, deputatul PETREȚCHI a propus Domnului Primar să păstreze legătura până la primirea aprobărilor scrise, în caz contrar urmând a relua, cu exigență sporită, demersurile în această chestiune.

*

Deblocarea situației de la Păltiniș 

      Conducerea Școlii Gimnaziale din satul Cornuțelu, comuna Păltiniș, județul Caraș-Severin l-a sesizat pe deputatul U.U.R.că, din cauza unei atitudini discreționare a autorității administrativ-teritoriale, nu se mai asigură plata salariilor personalului școlii. După cuvenitele discuții și lămuriri cu cei în drept, Domnul Director MIHAI BOBIC a confirmat printr-o scrisoare de mulțumire că plata salariilor a fost reluată.

 

Observator