În perioada la care ne referim, activitatea Deputatului U.U.R. a fost orientată spre consolidarea legislativă a drepturilor și libertăților etnice, spre rezolvarea unor probleme, punctuale sau de principiu ale comunităților locale, către exprimarea poziției U.U.R. față de principalele evenimente politice, cuprinzând, de asemenea, acțiuni de diplomație parlamentară, precum și de întărire a relațiilor cu diaspora ucraineană. 

O LEGE SEMNIFICATIVĂ 

        Împreună cu alți parlamentari din Grupul minorităților naționale, Deputatul nostru a inițiat și susținut Legea pentru instituirea Zilei Minorităților Naționale din România.

      Legea fiind adoptată, Ziua va fi sărbătorită pe 18 decembrie, începând cu acest an. Domnul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI pregătește pentru acest eveniment și o Declarație politică pentru a fi rostită de la Tribuna Camerei Deputaților.

TRANSPORTUL ÎN JUDEȚELE DE GRANIȚĂ 

      Cu prilejul unei întâlniri de lucru cu Domnul MIHAI TUDOSE, Primul-Ministru al României, deputatul ucrainenilor a ridicat în termeni fermi probleme ale transportului public în unele dintre județele locuite și de etnici ucraineni. 

       Memoriul depus cu acest prilej a fost primit cu interes de șeful Guvernului, care a ținut să remarce seriozitatea cu care Domnul Deputat a pregătit participarea sa la întâlnirea de lucru. Cităm din Memoriul înmânat Premierului TUDOSE: 

      „Etnicii ucraineni reprezintă, sub aspect numeric, a treia minoritate din România, respectiv după maghiari și romi. În mod specific însă, trăim grupați în județe și localități de graniță, în bună conviețuire cu românii și cu alte minorități. De aceea problemele economico-sociale care afectează etnicii ucraineni sunt probleme comune tuturor celor care locuiesc în acele unități teritorial-administrative. 

       Din această perspectivă observăm cu uimire semne care creează imaginea unei politici opuse politicii de dezvoltare preconizată în Programul Guvernului Dvs. Mai direct spus, observăm pași spre înapoiere, nu spre dezvoltare. 

       Mă opresc asupra politicii în domeniul transporturilor. Știe oricine: fără transporturi nu putem vorbi de dezvoltare. Ne-am obișnuit cu stagnarea. Dar mai grave decât stagnarea sunt strategiile în transporturi care impun în mod direct și evident pași înapoi. 

       Vă prezint un exemplu straniu și de imediată actualitate. Majoritatea etnicilor noștri trăiesc în zona numită Maramureșul istoric, avînd drept centru Sighetu Marmației, acolo unde, cum se spune, „ se atârnă harta în cui”. Ce perspectivă are o asemenea zonă îndepărtată în condițiile infrastructurii rutiere precare ? Speranța stă în tren și avion. Iată însă că, din mersul trenurilor ce va intra în vigoare peste 10 zile, dispar 4 importante trenuri inter-regio care legau extremul nord al țării de Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea-Budapesta și, sezonier, de Constanța. Acești pași înapoi, reflectând optica spre subdezvoltare, se completează, tot în domeniul feroviar, cu desființarea unor curse locale transfrontaliere. Dar suprimarea trenurilor afectează și accesul la aeroportul din Baia Mare, care și așa e modest și neglijat, deși ar avea potențial să atragă piață din județele limitrofe ale Ucrainei. 

        Un alt exemplu de pași înapoi, spre izolare și subdezvoltare prin descurajarea transporturilor, este județul Tulcea. Populația stabilă din comunele Deltei Dunării depinde exclusiv de transportul naval. Toate regimurile, inclusiv cel comunist, au creat facilități, pentru a compensa izolarea extremă. Încurajarea turismului în Deltă a determinat un oarecare dinamism, care însă creează discrepanțe față de nevoile curente ale localnicilor. Aceștia trebuie să suporte tarifele generale, care evoluează pe criterii strict comerciale, după posibilitățile turiștilor. Localnicii au însă aceleași venituri scăzute, deși pentru ei legătura cu restul lumii ține de supraviețuire, nu de plăcere”. 

 ZIUA ROMÂNIEI ÎN CONTEXTUL ACTUAL

       Cu prilejul zilei naționale a României, Deputatul U.U.R. a rostit de la Tribuna Parlamentului următoarea Declarație politică intitulată: „Ziua Națională a României în actualul climat politic european”.  

      „În calitate de cetățeni loiali statului în care trăiesc și muncesc, cei peste 50 000 etnici ucraineni din România întâmpină Ziua Națională cu încredere în democrație și în parcursul european al țării. Nu voi insista asupra semnificațiilor istorice, voi spune doar că reîntregirea statului român s-a produs la prăbușirea unor imperii, în contextul afirmării mai largi a identităților etnice. Cum se prezintă starea continentului după un secol ? . Am fi nesăbuiți dacă am considera că valorile europene, exprimate fidel și în Constituția României, nu cunosc nici o primejdie. Dimpotrivă ! Există pericole foarte actuale, și aici numesc politica imperialistă și politica populistă. Ele par antagonice, dar în realitate exprimă o frățietate a răului îndreptată exact împotriva idealului multicultural european. 

        Este un adevăr că România nu a cunoscut în ultimul an emoțiile altor state în ceea ce privește ascensiunea partidelor și ideologiilor populiste. Acesta nu e un motiv să ne considerăm imuni. Retorica șovină poate renaște oricând.  

       Am să dau un exemplu ce ar putea fi considerat mărunt, dar mărunte sunt și semințele din care ies buruienile de care nu mai scapi. 

      De curând, Uniunea Ucrainenilor din România a încercat să organizeze în localitatea Lunca la Tisa, județul Maramureș, obișnuita „Întâlnire a fiilor satului”, populația de acolo fiind compusă din etnici ucraineni în proporție de 99,8%, era un prilej de afirmare a culturii și tradițiilor noastre. Primarul comunei Bocicoiu Mare nu a vrut nici măcar să înregistreze cererea, l-a amenințat și pe preotul parohiei să nu cumva să permită întrunirea fiilor satului în curtea bisericii.

      Noi, ucrainenii din România, știm să facem disticție între abuzurile izolate și politica națională a României, dar privim atent evoluțiile din zonă și observăm că infiltrațiile politicilor imperiale sunt orientate în primul rând spre subminarea bunei înțelegeri interetnice.

      Iată de ce am considerat că prilejul luminos al sărbătoririi Zilei Naționale a României este compatibil și cu arătarea sinceră a unui precedent periculos. 

      La mulți ani România ! 

      La mulți ani democrație ! 

      La mulți ani Uniune Europeană !” 

INCIDENTUL DE LA LUNCA LA TISA 

      Incidentul fără precedent legat de „Întâlnirea cu fii satului” Lunca la Tisa a determinat nu numai poziția politică exprimată în știrea anterioară. Cu o relatare mai largă, invocând încălcarea articolelor 8, 38 și 51 din Constituția României, Domnul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI l-a sesizat și pe Prefectul județului Maramureș, Domnul VASILE MOLDOVAN, de la care se așteaptă răspuns. 

      În anumite cercuri politice a fost exprimată însă și mirarea că localități cu o pondere covârșitoare a populației ucrainene nu au reușit până acum să-și aleagă primar sau vice-primar propus de U.U.R. 

  VIZITA DOMNULUI CZOLIJ

       La sfârșitul lunii noiembrie, Domnul EUGENE CZOLIJ, Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor a efectuat o nouă vizită de lucru în România. Prin grija Domnului PETREȚCHI, atât ca Președinte al U.U.R. cât și ca parlamentar, importantul oaspete a avut întâlniri de lucru cu Dl. Ministru al Educației Naționale, LIVIU POP, asistat de Doamna secretar de stat ELISABETA KOVACS, cu Vicepreședintele Camerei Deputaților BEN-ONI ARDELEAN, asistat de Dl.GEORGIAN POP, Secretarul Camerei Deputaților, cu secretari de stat de la M.A.E., M.A.P.N., precum și cu Excelența Sa OLEKSANDR BANKOV, ambasadorul Ucrainei la București. 

        Pe parcursul vizitei, oaspetele a fost însoțit de Dl. Deputat precum și de Doamna LUCIA MIHOC, Vicepreședinte a Comisiei de învățământ a U.U.R., precum și de Dl.ALEXA BOUT, Președintele Organizației de Tineret a U.U.R.

 

Observator