În data de 17 noiembrie a.c. membrii Filialei UUR-Iași împreună cu oaspeți de seamă au sărbătorit pentru al doilea an consecutiv Ziua Limbii Ucrainene în România.  

 

      În data de 14 noiembrie 2019, delegația Uniunii Ucrainenilor din România, condusă de președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a vizitat regiunea Ivano-Frankivsk la invitația șefului Administrației Regionale de stat, Denis Shmigal. În cadrul întâlnirii la Administrația Regională de Stat Ivano-Frankivsk au fost discutate aspecte privind situația actuală și perspectivele cooperării româno-ucrainene la nivel regional. 

      Președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a precizat că cea mai eficientă cooperare transfrontalieră a UUR este cu regiunea Ivano-Frankivsk. UUR este reprezentată în Parlamentul României și este o punte de legătură între țările noastre. În august 2016 a fost încheiat un acord de cooperare între UUR și Administrația Regională de Stat Ivano-Frankivsk în domeniile științific, tehnic, umanitar, cultural și educațional. 

      Dezvoltarea cooperării cu România, în special cu ucrainenii din România, este una dintre principalele priorități în cooperarea cu partenerii străini, - a declarat șeful Administrației Regionale de stat Ivano-Frankivsk, Denis Shmigal. 

      La rândul său, prim-vicepreședintele Consiliului regional, Vasyl Gladiy, a menționat că la ședinta Consiliului regional este planificată aprobarea textului Memorandumului de cooperare care va fi trimis Guvernului Ucrainei cu scopul de a sprijini cooperarea la nivel de stat. 

 

      În data de 28 octombrie a.c., Președintele de onoare al Congresului Mondial al Ucrainenilor și membru în Consiliul Director al CMU, Eugene Czolij, a efectuat o vizită la sediul central al UUR din București, unde s-a întâlnit cu Președintele reales al UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petretchi, cu membrii filialei UUR-București, redactorii-șefi și redactorii publicațiilor UUR și cu reprezentanți ai departamentului administrativ. În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la cel de-al VIII-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România, care a avut loc în perioada 26-27 octombrie la Cluj-Napoca, activitatea UUR, susținerea Ucrainei și colaborarea dintre UUR și CMU.  

      Amintim, că fostul președinte al Congresului Mondial al Ucrainenilor, Eugene Czolij, a fost oaspete de onoare al celui de-al VIII-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România. 

 

       9 noiembrie este Ziua Limbii Ucrainene în România. Cu această ocazie, Uniunea Ucrainenilor din România a organizat, în perioada 8-10 noiembrie 2019 la București, o serie de manifestări ştiinţifice şi culturale. 

       Vineri a debutat Conferința Internațională “Ucrainenii din România - Istorie, Contemporaneitate și Perspective” pe următoarele secțiuni: literatură și cultură, dialog intercultural, interferență etnografică la care au participat oaspeţi din România şi Ucraina. A urmat spectocolul artistic susţinut de formaţii artistice și solişti din regiunile României, în care trăiesc compact etnicii ucraineni, precum şi de cei din Ucraina, сare au impresionat publicul prezent cu cântece, dansuri şi poezii ucrainene. 

       Au adresat mesaje de felicitare celor prezenţi deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi - Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Bogdan Gheorghiu - Ministrul Culturii și Identintății Naționale, Oleksandr Bankov - Ambasadorul Ucrainei în România, Victor Micula – Secretar de stat MAE, Eniko Katalin Lacziko - Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului, deputatul Andi-Gabriel Grosaru - Președintele Asociaţiei Italienilor din România, Eugen Cojocariu – Secretar General al Radio România Internațional, Volodymyr Antoficiuk - Profesorul universitar la Universitatea de Stat „Iuri Fedkovych" din Cernăuţi, Vasile Captaru – Coordonatorul secţiei ucrainene a RRI, Mihai Traista - Preşedintele UUR-Bucureşti, Ioan Herbil-Preşedintele UUR-Сluj, Miroslav Petreţchi - Preşedintele UUR-Maramureş şi Liuba Horvat - Secretar General al UUR. Au fost citite scrisorile de felicitare din partea Administraţiei Prezidenţiale, Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Muzeului Judeţean Satu Mare, Ministerului Educaţiei şi Cercetării. De asemenea, au participat membrii conducerii UUR, inspectori şcolari, profesori, studenţi, elevi, reprezentanţi ai comunităţii ucrainene, oaspeţi din România şi Ucraina. 

        În cadrul spectacolului dedicat Zilei Limbii Ucrainene în România au evoluat Corul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Sighetu Marmaţie, Maramureş, Formaţia instrumental-vocală “Trio Hrin” din Timiş, Corul studenţesc al Filialei UUR-Cluj, Ansamblul de dansuri “Cervona Kalena” din Negostina, Suceava, Corul mixt “Ronianski holose” şi “Holos Polonene” din Maramureş, Grupul vocal bărbătesc “Holos Polonene” din Poienile de sub Munte, Maramureş, Fanfara “Florile Bucovinei”, Grupul de dansuri “Primăvara” şi solistul Vasile Scutelnicu din Botoşani, Corul “Vocea ucrainenilor” din Caraș-Severin, Formaţia vocal-instrumentală “Cervona Kalyna” din Maramureş, Grupul vocal „Crinul” din Arad, Grupul vocal „Tysianochka” din Buştino şi Ansamblul academic, folcloric şi etnografic ucrainean „Kalyna” din Kiev, Ucraina. Au prezentat studentele Veronica Haureliac şi Tina Komar. Conferinţa Internațională “Ucrainenii din România - Istorie, Contemporaneitate și Perspective”, iniţiată de scriitorul şi preşedintele Comisiei de cultură a UUR, Mihai Traista, a continuat a doua zi cu dezbateri pe secţiuni şi lansări de cărţi, editate anul acesta de către Uniunea Ucrainenilor din România.

        Partenerii manifestărilor au fost Ambasada Ucrainei în România, Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul Judeţean Satu Mare, Televiziunea Română şi Radio România Internaţional. 

        Amintim, că propunerea legislativă a deputatului UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, privind declararea zilei de 9 noiembrie ca Zi a Limbii Ucrainene în România, a fost adoptată de Camera Deputaţilor la 4 iulie 2018. 

 

 

 

       În perioada 26-27 octombrie 2019, în Cluj-Napoca, s-au desfăşurat lucrările celui de-al VIII-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România. Nicolae-Miroslav Petrețchi, deputat în Parlamentul României, a fost reales în unanimitate în funcția de Președinte al UUR. De asemenea, a fost aleasă noua conducere a UUR. 

       La lucrările Congresului au participat delegaţii filialelor UUR din judeţele: Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Galaţi, Tulcea, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Satu Mare, Cluj şi municipiul Bucureşti. De asemenea, au fost prezenți invitați ai filialelor UUR. 

       Printre invitații de onoare au fost: președintele de onoare al Congresului Mondial al Ucrainenilor, membru în Consiliul Director CMU, Eugene Czolij, președintele Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare, Myhailo Ratushnyi, secretarul general al Asociației „Ucraina-Lumea”, Alla Kendzera, ministrul-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, Yevhen Levytskyi, prim-vicepreședintele administrației de stat a raionului Verhovina, regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, Iaroslav Skumatciuk, prodecanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Dorin Ioan Chira, consilierul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, preotul Nicolae Lauruc, artistul emerit al Ucrainei, Marian Hadenko, oficialități și artiști din România și Ucraina.  

        Au fost prezentate rapoartele de activitate ale UUR (filialelor UUR, comisiilor Consiliului UUR, Organizației de femei și Organizației de tineret UUR), precum și raportul de activitate al deputatului UUR, Nicolae-Miroslav Petrețchi. 

        Lucrările Congresului s-au încheiat cu dezbaterea și aprobarea Rezoluției celui de-al VIII-lea Congres al UUR.