În data de 19 decembrie 2019 la București au avut loc manifestări dedicate aniversării a 30 de ani de la înființarea UUR. În prima parte a evenimentului, invitații oficiali, reprezentanți ai Parlamentului României, Guvernului, Ministerului Culturii, Ministerului Educației Naționale, Ambasadei Ucrainei în România, Vicariatului Ortodox Ucrainean, Congresului European al Ucrainenilor, Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare, reprezentanți ai administrațiilor regionale de stat din Ucraina, ai organizației ucrainenilor din Republica Moldova și Grecia au felicitat UUR cu ocazia jubileului.  

      De asemenea, au fost citite scrisorile de felicitare din partea Președintelui Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod, și din partea Ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin. La eveniment au participat fondatori ai UUR, membrii conducerii UUR, redactori, inspectori şcolari, directori, profesori, studenţi, elevi, reprezentanţi ai comunităţii ucrainene, precum și oaspeţi din România, Ucraina, Grecia și Republica Moldova.

      În cadrul mesei rotunde organizate cu această ocazie, membrii fondatori ai UUR au vorbit despre cum s-a înființat UUR, pașii parcurși, etapele de dezvoltare ale organizației. De asemenea, a fost ținut un moment de reculegere în memoria fondatorilor UUR, care, din păcate, nu mai sunt printre noi. La rândul lor, președinții filialelelor UUR au prezentat aspecte din activitatea filialelor, respectiv realizările, dar și problemele cu care s-au confruntat pe parcursul timpului, precum și planuri de viitor. Cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființarea Uniunii Ucrainenilor din România au fost acordate plachete jubiliare. În a doua parte a evenimentului, a avut loc un spectacol artistic susţinut de grupuri vocale, ansambluri de dansuri și soliști, care își desfășoară activitatea în cadrul filialelor UUR din România.

 

     Zece dansatori ai Ansamblului «Kozaciok» și patru soliști: Petro Șoiman, Simina Colopelnic, Anamaria Marсhiş și Alexandru Tărîţeanu au participat la cel de-al IX-lea Festival Internațional de creaţie şi interpretare al tinerilor ucraineni “Zorile Baltice”, care s-a desfăşurat în perioada 8-12 decembrie 2019 la Riga, Letonia. 

     Toţi participanţii au obţinut Premiul I la secţiunile „coregrafie” și „vocal”, la categoriile de vârstă, prevăzute de regulament. Felicitări câștigătorilor! Membrii delegației UUR au susținut concerte pe nava de croazieră „Romantica” pe ruta Riga-Stockholm și au vizitat capitala Suediei, Stockholm. 

     Festivalul are drept scop promovarea moștenirii culturale tradiționale ucrainene, consolidarea contactelor internaționale și a legăturilor culturale, precum și schimbul de cunoștințe, tradiții culturale și de experiență. Festivalul internațional “Zorile Baltice” a fost organizat de către Centrul ucrainean pentru tineret și copii din Letonia. 

 

 

     In ziua de 03.12.2019, Filiala Iași a UUR a participat la Simpozionul ” Iași - oraș al diversității etnice și culturale”, organizat de Colegiul Național Iași în colaborare cu Facultatea de istorie a Universității ” Alexandru Ioan Cuza” și ASTRA Iași. Lucrările simpozionului s-au desfășurat în sala de festivități și biblioteca colegiului, având ca invitați de onoare pe profesorul universitar dr. Lucian Leuștean, profesor de istorie la Universitatea ” Alexandru Ioan Cuza” din Iași și consulul onorific al Franței la Iași, Radu Grădinaru.

      La Simpozion au participat profesori universitari , elevi și profesori din mai multe licee ieșene, elevi invitați din Ungaria, Germania, Italia și Grecia, reprezentanții minorităților armeană, evreiască, elenă, rușii lipoveni și ucraineni. Minoritățile s-au prezentat cu standuri de materiale promoționale privind tradițiile, obiceiurile,portul și mâncărurile specifice.

      Filiala noastră a pus la dispoziția organizatorilor 4 roll-upuri cu aspecte ce privesc cultura, tradițiile și obiceiurile ucrainenilor, 3 seturi de postere pe aceiași tematică și 2 costume populare ucrainene și a luat parte activ la discuțiile purtate cu conducerea colegiului și cu participanții la masa rotundă și a făcut propuneri concrete de colaborare pentru anul 2020.

       Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR, a adresat de la tribuna Camerei Deputaților, următoarele întrebări ministrului transporturilor Lucian Nicolae Bode privind revitalizarea transportului feroviar de călători: 

       1. Ce demersuri vor fi întreprinse de Ministerul pe care îl conduceți pentru ca localitățile din Maramureșul Istoric să nu rămână izolate ? 

       2. În ce măsură au fost consultați primarii semnatari ai petiției, ce conține o serie de recomandări pentru conducerea CFR Călători SA, în cadrul elaborării noului mers al trenurilor pentru 2019-2020 ?

       3. Care este stadiul de achiziționare a ramelor electrice regionale, obiectiv propus prin proiectul „Achiziție de material rulant nou pentru pasageri ? 

 

       În data de 30 noiembrie a.c. în comuna Micula, județul Satu Mare, Filiala Sătmăreană a UUR a sărbătorit „Ziua culturii ucrainene”. Scopul principal al evenimentului a fost promovarea culturii ucrainene, a cântecului, limbii și costumului ucrainean, dar și a culturii române, transmiterea acestora tinerei generații. 

       Programul cultural a avut mare succes datorită evoluției Ansamblului “Koliory Karpat” al Institutului de Cultură și Artă din Ujgorod, Ucraina, Grupului vocal “Miculeanca” din Micula, județul Satu Mare, solistei Loredana Morar și a elevilor Școlii Populare de Artă din Satu Mare. La eveniment au participat Irina Liuba Horvat – președintele Filialei Sătmărene a UUR, Vasile Buciuta – prim-vicepreședintele Filialei UUR-Satu Mare împreună cu membrii comitetului filialei, Istvan Dobos – primarul comunei Micula, Csaba Dobos – directorul Școlii gimnaziale “Gellert Sandor”, Nicolae Dumuța – directorul DSVSA, președinți și membri ai birourilor organizațiilor locale ale UUR-Satu Mare, locuitori ai comunei Micula, precum și oaspeți din Ucraina, profesorii Stoyka Maria, Shyp Oksana și Lykhtei Myroslava de la Institutul de Cultură și Artă din Ujgorod.