Anul acesta, s-a desfășurat, în Vinnyțea, Cel de-al VI-lea Forum al Tineretului Ucrainean din Diasporă. Pentru prima dată, orașul Vinnyțea din Ucraina a găzduit delegații de tineret din 30 de țări ale lumii și din 8 orașe din Ucraina, printre care s-a numărat și Organizația Tineretului Ucrainean din România (OTUR) din cadrul Uniunii Ucrainenilor din România, care a dat curs invitației de a participa la lucrările Forumului Anual al Tineretului Ucrainean din Diasporă din cadrul Congresului Ucrainean Mondial al Organizațiilor de Tineret. În anii precedenți, forumul a avut loc la Kiev, Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivsk și Odessa. 

         În deschidera oficială a forumului, președintele Congresului Ucrainean Mondial al Organizațiilor de Tineret, Miroslav Hochak, afirma că “tineretul diasporei este, poate, în momentul de față, cel mai mare lobist în plan cultural, politic și economic al Ucrainei”. Din acest motiv, sus-numitul a făcut apel către instituțiile statului ucrainean și către marii investitori din Ucraina și din diasporă de a investi în tineretul diasporei, pentru că investiția odată făcută cu timpul se va întoarce înzecit. Acest lucru a fost confirmat și de către ministrul Tineretului și Sportului din Ucraina, Ihor Jdanov, în opinia căruia “ar fi momentul ca noi să investim și să colaborăm pe toate planurile cu tineretul diasporei pentru bunăstarea Ucrainei și a tuturor ucrainenilor din lume”.  

          În ceea ce privește programul, am putea spune că deși în unele zile era cam încărcat în master clasuri, traininguri, sesiuni tematice și excursii în teritoriu, era cu atât mai interesant și mai provocator. Acesta era structurat în două părți: cea oficială, care a debutat cu deschiderea Adunării Congresului Ucrainean Mondial al Organizațiilor de Tineret, continuând cu 4 sesiuni tematice: “Principalele tendințe în dezvoltarea tineretului ucrainean din diasporă”, “Potențialul informațional pe care îl comunică ucrainenii în lume”, “Atragerea investițiilor străine în economia Ucrainei prin cooperare cu diaspora”, “Păstrarea identității naționale prin perspectivă culturală și educațională a tineretului ucrainean din diasporă".  

          Partea neoficială a forumului a fost axată mai mult pe tineretul diasporei ucrainene care a participat la diferite traininguri și dezbateri cu renumiți spicheri ai Ucrainei, dar și la o acțiune culinară demnă de Cartea Recordurilor, care a și fost înregistrată, ce presupunea pregătirea a 2507 de colțunași cu brânză.  

          La finalul forumului, a avut loc, ca de fiecare dată, festivalul “Diaspora – Fest” în cadrul căruia s-au pus bazele proiectelor ce se vor desfășura în viitorul apropiat, după care s-au tras concluziile forumului din acest an. Am putea spune că Cel de-al VI –lea Forum al Tineretului Ucrainean din Diasporă a fost unul reușit. Datorită unei organizări ireproșabile, atmosfera a fost de nota zece, iar toată lumea s-a simțit ca într-o familie ucraineană mare și unită.  

                                            Președinte OTUR,  

                                            Liviu Romaniuc