In perioada 16-18 septembrie a.c, La Ivano Frankivsk, Uniunea Ucrainenilor din Romania, impreuna cu Administratia de Stat a Regiunii Ivano Frankinsk și Administrația de Stat a Raionului Verhovyna au convenit să încheie un Protocol de colaborare. 

          Semnarea Protocolului a avut drept scop cooperarea comună între părțile semnatare în domeniile științifico-tehnice, umanitaro-cultural și educațional. 

          Astfel părțile s-au angajat să realizeze acțiuni comune în domeniile menționate mai sus în scopul păstrării și promovării identității etnice, lingvistice, culturale și religioase a persoanelor aparținând minorității ucrainene, renașterea și formarea unității și conștiinței naționale precum și întărirea raporturilor de colaborare româno-ucrainene. 

          Totodată, semnatarii protocolului s-au angajat să realizeze aceste acțiuni pentru atingerea obiectivelor stabilite și în punerea în aplicare a intereselor comunității ucrainene, cu condiția ca relațiile să fie bazate pe parteneriate oneste, concrete și de protejarea reciproca a intereselor. 

          A mai fost stabilită o lista de priorități care urmează să fie demarate de părțile semmatare în perioada imediat urmîtoare, iar una dintre ele este dezvelirea bustului marelui poet ucrainean T.H. Sevcenko, la Sighetu Marmației.