Zi de toamnă blândă şi însorită la Gropeni. E 8 septembrie – prima mare sărbătoare din anul nou bisericesc: prăznuirea Naşterii Maicii Domnului. O sărbătoare a credinţei, răbdării şi speranţei, cunoscută în popor şi sub numele de Sfânta Maria Mică. 

           Pe vremuri, la primele ore ale dimineţii, uliţele satului erau pline de oameni care se îndreptau spre cele două biserici ale micului sat, localnici, dar şi credincioşi din satele vecine. 

           După-amiază, cu mic cu mare se adunau pe toloacă pentru a petrece cu joc şi voie bună la hora satului. Odată cu trecerea timpului, farmecul sărbătorilor de altădată dispare treptat. La biserică vin mai puţini oameni, iar hora satului s-a transformat în spectacol artistic. E o modalitate de a conserva bogăţia spirituală moştenită. La astfel de evenimente, reînvie pentru o clipă obiceiurile de altădată care astăzi mai trăiesc doar în cântecele artiştilor. 

          Spectacolul din acest an dedicat sărbătoririi satului Gropeni a fost organizat de Primăria comunei Bălcăuţi şi de Consiliul Local din Bălcăuţi. Coordonatorul spectacolului a fost Petru-Ştefan Şoiman. Pe scena improvizată în curtea şcolii primare au evoluat ansamblurile ,,Codrişor” din Dorneşti, ,,Cervona kalyna” din Negostina şi ,,Kozaciok” din Băl­căuţi, precum şi soliştii de muzică populară Lilioara Piţu, Vasilica Maruneac, Denisa Solcan, Alina Zaharie şi Radu Malanciuc. Invitatul special al spectacolului a fost Alexandru Recolciuc.  

          În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă şi în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi. 

          Să avem parte de o toamnă bogată! 

 

                                                                                                                                                         Lăcrămioara Grigorciuc