Între 26-27 februarie 2016, la Satu Mare s-a desfășurat simpozionul internațional ”Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”, ediția a VII-a. Organizatorii acestui eveniment au fost Uniunea Ucrainenilor din România și Organizația Județeană Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România. În calitate de parteneri s-au numărat: Muzeul Județean Satu Mare, Universitatea Națională din Ujgorod, Universitatea ”Vasile Goldiș” Arad, Filiala Satu Mare, Universitatea Națională de Silvicultură a Ucrainei din Lviv, Fondul de Caritate, Resurse și Inițiative Publice din Cernăuți.  

         În mod oficial, simpozionul a fost deschis vineri, 26 februarie, la ora 10, în aula ”Vasile Lucaciu” a Universității ”Vasile Goldiș” Arad, Filiala Satu Mare. Cuvintele de salut au fost rostite de către Nicolae Miroslav Petrețchi (președintele Uniunii Ucrainenilor din România, București), Irina Liuba Horvat (președinte a Organizației Județene Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România și secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România), Mihai Adrian Ștef (președintele Consiliului Județean Satu Mare), Dorel Coica (primarul municipiului Satu Mare), Alla Kendzera (președintele secretariatului Asociației ”Ucraina-Lumea”, Kiev), Felician Pop (managerul Muzeului Județean Satu Mare), Gavril Ardelean (directorul filialelor Satu Mare și Baia Mare a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad), Ștefan Buciuta (președinte de onoare al Uniunii Ucrainenilor din România), Mihai Macioca (președinte de onoare al Organizației Județene Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România), Serhii Hakman (vice-președintele Fondului de Caritate ”Resurse și Inițiative Publice”, Cernăuți). 

          Profesorul Volodymyr Fenych, decanul Facultății de Istorie a Universității Naționale din Ujgorod, a dat citire cuvântului de salut din partea rectorului universității, Volodimir Smolanka, iar d-na Alla Kenzera a transmis mesajul de salut din partea președintelui Asociației ”Ucraina-Lumea”, marele poet Ivan Drach. 

          În cuvântul său de salut, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, ca și doamna Irina Liuba Horvat au mulțumit autorităților județene și locale pentru sprijinul acordat în organizarea acestui simpozion și pentru deschiderea lor în ceea ce privește relațiile de colaborare culturală, economică și socială cu instituții din regiunile învecinate din Ucraina. Atât domnul Miroslav Petrețchi (președintele Uniunii Ucrainenilor din România, București), cât și doamna Irina Liuba Horvat au subliniat faptul că printr-o bună colaborare între România și Ucraina se pot realiza lucruri deosebite, simpozionul acesta fiind un exemplu cât se poate de concludent. Faptul că se află la cea de-a VII-a ediție dovedește că a devenit deja o tradiție atât pentru Uniunea Ucrainenilor din România, cât și pentru Muzeul Județean Satu Mare, ca și pentru celelalte instituții partenere.  

          Datorită numărului mare de specialiști participanți și a diversității tematice abordate, lucrările simpozionului au fost împărțite în două secțiuni: prima, ”Istorie și istoriografie”, unde au fost prezentate și dezbătute teme istorice comune, începând cu perioada preistorică până în secolul al XIX-lea, și cea de-a doua, ”Relații internaționale – Antropologie culturală”, ce a cuprins lucrări cu privire la relațiile româno-ucrainene din secolele al XX-lea și al XIX-lea și la elementele identitare ale românilor și ucrainenilor. Trebuie subliniat faptul că pe tot parcursul acestui simpozion au fost evidențiate relațiile de bună colaborare dintre instituțiile de învățământ sau cercetare din Ucraina și România. Au fost prezentate chiar rezultatele unor proiecte de cercetare comune desfășurate de universități și muzee din Ujgorod și Muzeul Județean Satu Mare, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea ”Vasile Goldiș” Arad, Filiala Satu Mare.

           Participanții la simpozion au venit din toate colțurile României (Satu Mare, Baia Mare, Suceava, Iași, Tulcea, București, Caraș Severin, Zalău), dar și ale Ucrainei (Kiev, Ujgorod, Liov, Cernăuți, Beregovo). Acest fapt a reprezentat un mare avantaj pentru că, astfel, au putut fi dezbătute aspecte istorice, antropologice, sociale și de relații internaționale așa cum se manifestă ele sau cum sunt percepute în diferite regiuni ale celor două țări.

 
 

             La finele fiecărei zile, lucrările simpozionului au fost încununate cu programe artistice. Pe 26 februarie, a fost prezentat fimul documentar al Organizației ”Ucraina – Lumea”, realizat de către Valentyn Sperkach, iar în seara zilei de 27 februarie, conferința s-a încheiat cu reprezentația piesei de teatru, ”Familia lui Kaidaș”, în interpretarea trupei ”Pasărea de foc” din cadrul Organizației Județene din Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România. Piesa este o adaptare după povestirea omonimă a lui Ivan Neciui-Levyțkyi. A impresionat, înainte de toate, talentul tinerilor artiști, precum și faptul că spectatorii au putut vedea, într-o formă artistică deosebită, tradițiile populației ucrainene din România, legate de principalele momente din viața unui om: obiceiuri legate de pețit și nuntă, relațiile dintre membrii unei familii, conflictul între generații, prăbușirea normelor patriarhale etc. Tot în cadrul programului artistic din serile de 26-27 februarie, Lesya Horova, artistă emerită a Ucrainei, a delectat participanții la simpozion cu minunate cântece ucrainene.

              Alături de doamna Irina Liuba Horvat, domnul Serhii Hakman a fost sufletul acestei conferințe. Eforturile lor de a traduce din română în ucraineană și viceversa a cuvântărilor de la deschiderea oficială, dar și din secțiunea de ”Istorie și istoriografie” au fost apreciate și lăudate. Rolul acestora nu a fost deloc ușor, mai ales dacă avem în vedere numărul mare de lucrări prezentate și diversitatea tematică a acestora. 

              În concluzie, putem afirma că această ediție a conferinței ”Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate” a fost un real succes, atât din punct de vedere științific și cultural, cât și din punct de vedere organizatoric. Sperăm ca și ediția a VIII-a să se ridice cel puțin la același nivel ca cea de anul acesta. 

       

                                                 

                           Irina Liuba Horvat - preşedinte Organizaţia judeţeană Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România 

                             Paula Virag – cercetător ştiinţific –Muzeul Judeţean Satu Mare