La 21 februarie 2016 într-o locație deosebită , "Motelul Bucium ", situat pe una dintre cele șapte coline ale județului Iași, de unde se deschide panorama asupra orașului în întreaga lui splendoare, a avut loc evenimentul dedicat Zilei Internaționale a limbii materne. Sărbătoarea a fost dedicată în exclusivitate limbii ucrainene , deși în intenția organizatorilor era ca la această sărbătoare să participe toate minoritățile din Iași , cu atât mai mult cu cât s-a vrut și o prezentare a artei culinare specifice respectivelor minorități Din motive obiective, se pare, nu am reușit acest lucru, dar ideea a rămas ca în perspectivă să facem sărbătorile de acest gen împreună sau prin rotație câte o minoritate să devină organizator , iar celelalte minorități să fie partenere.  

           Mottoul sărbătorii noastre a fost "Nici limba fără popor nu poate exista . Și nici popor fără limbă nu există ". 

   

          Invitații de onoare ai evenimentului au fost Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Dl. Petrețchi Miroslav Nicolae, primarul interimar al orașului Iași, Mihai Chirica, deputat de Iași în parlamentul României dl. Sorin Iacoban, din partea Consiliului Județean, dl Romeo Olteanu, deputat în Consiliul orașului Cernăuți, dl. Dorin Roman. La sărbătoare au mai participat reprezentanți ai unor organizațiilor și companii cu care colaborează organizația noastră precum și membrii organizației noastre.

          Evenimentul a fost deschis de către președintele organizației Iași a UUR , care în cuvântul de deschidere a prezentat istoricul și importanța evenimentului , subliniind faptul că : diversitatea lingvistică reprezintă echivalentul diversității umane. Omenirea a reușit să dobândească succese însemnate pe această planetă, datorită faptului că a fost capabilă să se adapteze la situații cele mai neașteptate. Este bine de știut că fiecare limbă are o viziune specifică și proprie asupra lumii. Ori de câte ori se pierde o limbă, se pierde o altă viziune irepetabilă asupra lumii, iar experții spun că la începuturi existau aproximativ 8.000 de limbi în lume și acum au rămas doar 6000 de limbi din care aproximativ jumătate fiind pe cale de dispariție.

 

           Pentru a salva cea mai prețioasă comoară - LIMBA ar trebui să se depună eforturi însemnate. Sărbătorirea Zilei Internaționale a limbii materne este nu numai o sărbătoare frumoasă și pline de culoare, ci și un mijloc eficient de formare a culturii toleranței în domeniul comunicării interetnică. Oaspeți și participanți la sărbătoare au resimțit respect pentru toate limbile lumii de azi, au admirat și o interesantă expoziție de carte "Perle ale limbii materne." dedicate evenimentului precum și o expoziție cu câteva cărți de bucate în limba română și ucraineană. Evenimentul a extins orizontul de cunoaștere a tuturor participanților sau cel puțin a deschis apetitul pentru această cunoaștere.  

           Limba ucraineană nu a parcurs o cale ușoară. Cu toate acestea, în ciuda tuturor obstacolelor, pentru multe milioane de oameni ea a fost și va rămâne limbă maternă a bunicilor, părinților și va fi, de asemenea și limba copiilor lor. În continuarea prezentării Președinte organizației Iași a sugerat o noua abordare a problematicii limbii, în general, și a limbii materne, în special. Ca studiu în acest domeniu să fie mai interesant și mai atractiv a propus ca participanții ( și de ce nu acasă și copii noștri ) să răspundă la cele mai neobișnuite întrebări despre limba și scris, alfabet și tipărirea cărților (de exemplu, prima mențiune istorică despre limbă, cât de multe limbi se vorbesc astăzi în lume , prima limbă scrisă din lume, opera literară cea mai tradusă, etc…etc.) ce spun străinii despre limba ucraineană, proverbe și zicători despre limba (maternă), etc.  

 

         În cadrul evenimentului a fost prezentat un program literar-muzical de către studenții de etnie ucraineană din comunitatea noastră și studenți din Ucraina (Kistrui Valentina, Popușoi Victoria, Tărățanu Alexandru, Potlog Sergiu), care studiază în frumosul nostru oraș, sub îndrumarea și în acompaniament acordeonului (prof. Gorovei Ilie) a viorii și chitarei (prof. Vasile Gavris) și bloc flotele (student Chirileanu Teofil).

         Evenimentul nostru s-a încheiat cu o surpriză plăcută pentru participanți, ei au putut să deguste mâncăruri tradiționale și moderne ucrainene pregătite de doi bucătari tineri, dar de perspectivă, din Cernăuți (Dmetro Djofi și respectiv Paul Sopivnik), sub conducerea lui bucătarului șef Galina Yarmolyk. Și de data aceasta am pus participanții la muncă , intelectuală bineînțeles. Ei au trebuit să-și reamintească câteva lucruri interesante despre alimente, produse alimentare, restaurante mai puțin obișnuite din lume și multe altele.

         Experimentul a fost un succes, mulți participanți și-au exprimat interes pentru o astfel de abordare a tematicii puse în discuție.

 
 

           Fiecare limbă este originală, ea reflectă mentalitatea și obiceiurile oamenilor. Cel mai important lucru este că tinerii sunt interesați de cultura diferitelor națiuni. Acest lucru îi îmbogățește nu numai intelectual, ci facilitează, de asemenea o comunicare vie și liberă și o înțelegere reciprocă mai bună între minoritățile care locuiesc permanent sau temporar pe un anumit terittoriu. Și este foarte bine ca astfel de evenimente, ce dezvoltă respectul pentru limba maternă a celui de lângă tine, să aibă loc în toate organizațiile ale UUR și dacă este posibil cu participarea tuturor minorităților din zona respectivă . Fie ca această tradiție bună să continue să fie susținut și pe viitor! 

          Recompensa cea mai mare pentru organizatorii evenimentului au fost zâmbetele sincere și schimbul prietenos de emoții pozitive cu invitații și participanți la eveniment.

          Reamintim: În Ucraina această sărbătoare există din 2002, atunci când, în scopul consolidării funcției de limbă oficială - a limbii ucrainene și pentru susținerea dezvoltării libere și utilizarea altor limbi ale minorităților naționale din Ucraina, Președintele Ucrainei a semnat decretul corespunzător cu privire la marcarea Zilei Internaționale a limbii materne.

                                                                             Președintele organizației Iași a UUR

                                                                                             Victor Hrihorciuc