Marți, 8 Martie 2016, Organizația Județeană Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România l-a comemorat și aniversat pe marele poet ucrainean - Taras Șevcenko.  

         Momentul aniversar și comemorativ a avut loc la bustul poetului, amplasat în parcul „Vasile Lucaciu” din Satu Mare.  

         La manifestare a participat Comitetul organizației județene a UUR: Vasile Buciuta, prim vicepreședinte, Anișorac Vasile, vicepreședinte, Laver Maria, Danco Florin, precum și reprezentanți ai organizațiilor locale din: Micula, Moftin, Păulean; Terebești, Botiz, Ciuperceni, Tarna Mare, Rătești, Decebal, Traian, Satu Mare. 

         Despre personalitatea marelui om de cultură ucrainean Taras Șevcenko au vorbit dr. Irina Liuba Horvat, președinta organizației județene a UUR, dar și Dumitru Țimerman, cunoscutul realizator de emisiuni la TV Nord-Vest Satu Mare.  

         A fost evocată opera mareului „Kobzar”, meritele și rolul acestuia în cultura ucraineană, în prezența a peste 100 de persoane. A fost subliniat, printre altele, și faptul că ucrainenii din județul Satu Mare reprezintă o comunitate unită, după care s-au depus jerbe de flori.  

         Tot în aceași zi, femeile ucrainence din județ au sărbătorit Ziua internațională a Femeii, împreună cu președinții organizațiilor locale, comitetul de conducere a UUR. Cu această ocazie s-au discutat probleme cu privire la rolul și importanța femei ucrainene în familie și societate, probleme legate de condiția acesteia precum și problemele cu care se confruntă și diversele modalități de rezolvare.  

         De asemenea, s-au rostit cuvinte de mulțumire adresate tuturor mamelor, tinerelor pentru ceea ce fac în folosul transmiterii mai departe a limbii materne, a tradițiilor, a identității culturale. Toate ucrainencele prezente au primit câte o floare și au luat parte la masa festivă organizată de Comitetul organizației județene Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România. 

 

 

                                           Președinte Organizația Județeană a UUR Satu Mare 

                                            Irina Liuba Horvat