Întrevedere cu vicepremierul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei

UUR

3 iun., 2021

Miercuri, 2 iunie, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a participat la întâlnirea parlamentarilor români cu vicepremierul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, aflată în vizită în România. Oficialul de la Kiev a fost însoţit de Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei.

Partea română a fost reprezentată de președintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaților, Biró Rozália-Ibolya, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională, Bogdan-Ionel Rodeanu și de Nicolae Miroslav Petrețchi, în calitate de membru al Grupului parlamentar al minorităților naționale și reprezentant al minorității ucrainene în Parlamentul României.   

Intensificarea relațiilor româno-ucrainene, inclusiv a schimburilor la nivel parlamentar, asigurarea respectării drepturilor minorităților naționale din Ucraina și România, sprijinul României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele discutate de reprezentanții Comisiilor parlamentare cu oficialul ucrainean.

În acest context președintele UUR a subliniat că minoritățile ucraineană din România și română din Ucraina, au fost și rămân o punte de legătură între cele două state, contribuind la consolidarea relațiilor de prietenie și bună vecinătate. Nicolae Miroslav Petrețchi a prezentat, pe scurt, modul in care statul roman sprijină comunitatea ucraineană, România fiind un exemplu de bune practici la nivel european în materia protecției minorităților naționale.

Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a afirmat, de asemenea, că intensificarea cooperării interguvernamentale, interparlamentare, precum și continuarea unui dialog constructiv, vor contribui la consolidarea și diversificarea relațiilor dintre România și Ucraina, iar Uniunea Ucrainenilor din Romania va depune, în continuare, eforturi, pentru întărirea cooperării dintre cele doua state.

Vicepremierul ucrainean a prezentat părții române ultimele evoluții din Ucraina, situaţia din regiunile Lugansk şi Doneţk, şi a confirmat dorința statului ucrainean de accelerare a procesului de aderare la NATO și UE. Olha Stefanishyna a mulțumit părții române pentru susținerea constantă de către România a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a eforturilor sale de integrare europeană și euro-atlantică.

La finalul întrevederii, partea română a reiterat sprijinul statului român pentru soluţionarea paşnică a conflictului din statul vecin, cu respectarea independenţei, suveranităţii şi  integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Citiți în continuare…

Ecouri ucrainene Nr. 25, iunie 2021

Ecouri ucrainene Nr. 25, iunie 2021

În această ediție, puteți citi: „Umbrele strămoșilor uitați” de Myhailo Koțiubynskyi, între cele două arte: literatură...

Share This