Mass-media publice, surse importante de informare în context pandemic

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Marți, 12 octombrie, de la tribuna Camerei Deputaților, Nicolae Miroslav Petrețchi a solicitat instituirea unui moratoriu politic pentru urgentarea procedurii de adoptare a actelor normative, necesare pentru a putea rezolva criza din cadrul Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune.

Anul trecut, OMS a declarat ca omenirea, pe lângă pandemia de Sars-Cov2, se confruntă cu o infodemie, mai precis cu o abundență de știri false, inexacte sau incomplete, care produc panică în rândul populației. În încercarea de a îmbunătăți comunicarea cu populația, printr-o informare corectă și asumată, tot mai multe state acordă atenție deosebită serviciilor publice de mass-media, utilizând televiziunea și radioul publice ca surse sigure de informare, a spus parlamentarul.

Reprezentantul ucrainenilor în Parlament a susținut că în România, însă, aceste două instituții se află într-o situație de incertitudine prelungită. Din luna mai, SRR și SRTV nu mai au Consiliu de Administrație, Președinte-Director General și nici bugete de funcționare suficiente. Iar dacă Parlamentul României nu intervine în timp util și nu ia măsuri urgente, există riscul iminent al producerii unor consecințe negative de natură să afecteze interesul public, prin încălcarea dreptului constituțional la informare.

Deputatul a subliniat că, în special în contextul evoluției situației epidemiologice naționale, determinate de răspândirea infecției cu Sars-Cov 2, nu se va putea asigura o continuitate a activității celor două servicii publice, esențiale într-un stat democratic. Iar în astfel de momente, acest lucru este foarte grav chiar și atunci când un singur cetățean este văduvit de dreptul fundamental la informare!

Lumea în care trăim se află într-o stare de război cu un inamic invizibil, iar radioul și televiziunea publice se numără printre puținele surse de informare, atât pentru cetățenii români din țară (în special din mediul rural și vârstnici), cât și pentru cei de peste hotare, a declarat președintele UUR.

Citiți în continuare…

Share This