Resfinţirea Bisericii “Acoperământul Maicii Domnului” din Bălcăuţi

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene
Și anul acesta, activitățile culturale și religioase desfășurate în comuna Bălcăuţi, în primele zile ale lunii octombrie, şi anume, resfinţirea Bisericii “Acoperământul Maicii Domnului” şi a 13-a ediţie a festivalului “Sărbătoare în satul meu”, au fost organizate cu susținerea financiară a Uniunii Ucrainenilor din România.
 
La Sfânta Liturghie săvârșită în curtea bisericii, pe lângă soborul mare de preoți, în frunte cu Înalt Preasfințitul Damaschin Dorneanul, au fost prezenţi și oficiali ai UUR, domnul deputat Nicolae Miroslav Petrețchi, domnul Ilie Sauciuc președintele filialei UUR Suceava, domnul Petru Șoiman președintele UUR Bălcăuți, membri ai comitetului UUR Suceava, domnul primar al comunei Bălcăuți Vasile Șoiman și peste 1200 de credincioși.
 
Pentru că a fost un eveniment religios deosebit, o resfințire de biserică, la sfârșitul slujbei, credincioșii au putut intra atât in biserică cât și în sfântul altar, așa cum este procedura. Pe lângă hramul “Acoperământul Maicii Domnului”, biserica a mai primit un hram, cu numele Sfântului Calinic de la Cernica.
 
Lucrările pentru refacerea picturii au fost susținute de deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, care prin demersuri parlamentare a reușit să atragă atenția autorităților centrale asupra necesității alocării fondurilor destinate refacerii picturii interioare a bisericii din Bălcăuți.
 
Festivalul “Sărbătoare în satul meu” a avut loc după încheierea slujbei religioase, chiar in curtea bisericii, şi s-a bucurat de larga participare a corurilor și grupurilor vocale venite din satele și parohiile din Negostina (Vocile Negostinei), Polonenka din Paltinu, Bucovenka din Bălcăuți și corul parohiei din Gropeni. Totodată, grupul vocal Bucovenka, format din elevi ai Școlii Gimnaziale Bălcăuți, a interpretat cântece religioase ucrainene, sub coordonarea doamnelor profesoare de limba ucraineană Anca Știubianu și Narcisa Cîrstean.
 
La căminul cultural, copiii din Bălcăuţi au participat la diverse activități, au fost încântați de multe personaje Disney, s-au bucurat de evenimente pline de muzică și culoare, și au primit fotografii sub semnul zâmbetului și al păcii mondiale. Activitățile destinate copiilor etnici ucraineni au fost coordonate de domnul profesor Petru Ștefan Șoiman, președintele UUR Bălcăuți.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This