Olimpiada de Limbă și Literatură Ucraineană, la Timișoara

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

La finalul lunii aprilie, Timișoara a fost gazda Olimpiadei de Limbă și Literatură Ucraineană, ediția XXVIII. Timp de patru zile, 50 de elevi și 20 de profesori însoțitori au avut parte nu numai de emoții la susținerea probelor scrise, ci și de o experiență de neuitat, de excursii interesante organizate atât în orașul de pe malul Begăi, cât și în localitățile din Timiș.

În așteptarea rezultatelor, comitetul Filialei Timiș a UUR i-a invitat pe olimpici în parcul de aventură din Herneacova, unde cei mai curajoși au putut face trasee de căţărare, escaladă sau cu tiroliana. Excursia a continuat cu o vizită la un centru de echitație și o escală în stațiunea Buziaș, unde cu toții au luat prânzul la unul dintre cele mai renumite restaurante din zonă.

Toate acestea au fost asigurate de Uniunea Ucrainenilor din România, prin filiala Timiș, care a suportat cheltuielile cu participanții (elevi și profesori însoțitori) acoperind serviciile de transport, masă, cazare, excursii, premii suplimentare și alte cheltuieli organizatorice.

UUR a oferit 1.000 de lei pentru premiul I, 800 de lei pentru premiul II, 600 de lei pentru premiul III, 400 de lei pentru mențiune și 200 de lei pentru participare. Festivitatea de premiere a Olimpiadei de Limbă și Literatură Ucraineană, ediția XXVIII, s-a desfășurat la Colegiul Național ”Constantin Diaconovici Loga”. Doi dintre cei 50 de concurenți au reușit performanța de a obține nota 10, fiind vorba de Simina Maria Colopelnic, elevă în clasa a VI-a, din județul Maramureș și Ana Șoiman, elevă în clasa a X-a, din Suceava.

La festivitatea de premiere a câștigătorilor a participat și președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, care a subliniat importanța studiului limbii materne. ,,Pentru minoritățile naționale, păstrarea limbii materne este un element fundamental al existenței, de aceea depunem eforturi deosebite pentru a menține și a promova învățământul în limba ucraineană”, a declarat președintele UUR.

De asemenea, la festivitate au fost prezenți și prim-vicepreședinții UUR, Gheorghe Hleba și Ilie Sauciuc, secretarul general UUR, Liuba Horvat, președintele comisiei de tineret, Ciprian Lușcan, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, inspectorul general adjunct, Cosmin Hogea, directorul unității de învățământ, care a găzduit Olimpiada Națională de Limbă și Literatură Ucraineană, Violeta Estrella Bontilă, precum și prorectorul Universității de Vest din Timișoara, Mădălin Bunoiu, care a acordat trei premii speciale pentru rezultate remarcabile obținute la olimpiadă, constând în dreptul de a fi admis în viitor la una dintre secțiile UVT fără a participa la probele eliminatorii.

Citiți în continuare…

Share This