România și rolul NATO în arhitectura de securitate din regiunea Mării Negre

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

La data de 4 aprilie 1949, a fost semnat la Washington Tratatul Atlanticului de Nord, actul prin care a luat naștere una dintre cele mai longevive și puternice alianțe politico-militare din istoria lumii moderne. Cu această ocazie președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat, de la tribuna parlamentului, că NATO reușește, de 73 de ani, să-și atingă obiectivul pentru care a fost creată și anume să apere statele membre ale acesteia de orice tentativă de știrbire a democrației, ori subminare a integrității teritoriale venite din exterior.

Președintele UUR a amintit, că la 2 aprilie 2004 România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței, aspect care a adus cu sine cea mai semnificativă garanție de securitate din istoria noastră și care a ajutat la reformarea statului român/sistemului militar român, aducându-l la standardele de referință ale acestei alianțe.

„În cadrul procesului de consolidare a flancului estic, țara noastră a jucat și continuă să joace un rol vital, contribuind la întărirea securității în regiune, dovedind că suntem un aliat de încredere atât pentru alianță cât și pentru vecinii ucraineni, atât de greu încercați. Poporul ucrainean plătește cu sânge pentru libertatea de a-și alege viitorul, iar prin sacrificiul și curajul cu care apără valorile lumii libere, Ucraina demonstrează că își merită pe deplin locul în NATO, și alături de România și alte state-membre ale Alianței, poate să asigure securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre și a întregii Europe”, a mai declarat Nicolae Miroslav Petrețchi.

Parlamentarul a subliniat, că fermitatea cu care NATO acționează, inclusiv pentru consolidarea flancului estic,  în momente de criză, precum cea de securitate, pe care o traversează Europa în aceste momente, când la granițele noastre are loc agresiunea armată a Federației Ruse împotriva unui stat suveran și pașnic, Ucraina, demonstrează încă odată, dacă mai era nevoie, capacitatea NATO de a-și proteja membrii și de a sprijini statele vecine și partenere.

”Ce s-ar fi putut întâmpla cu țara noastră, cu noi, dacă România nu era astăzi în NATO?” a întrebat retoric președintele UUR.

Citiți în continuare…

Share This