Sărbătorirea a 206 ani de la nașterea lui Taras H. Șevcenko la Cluj

UUR

Scopul fundamental al Uniunii Ucrainenilor din România constă în apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene.

18 mart., 2020

Pe 7 martie, la Cluj-Napoca, reprezentanți ai comunității ucrainene au organizat o întâlnire dedicată celor 206 ani de la nașterea unei personalități emblematice pentru cultura și națiunea ucraineană, Taras Hryhorovyci Șevcenko (1814-1861). Evenimentul a avut loc la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind organizat de Uniunea Ucrainenilor din România în colaborare cu Specializarea limba și literatura ucraineană

Au fost prezentate următoarele comunicări: „Taras Șevcenko – crochiu biografic” (de către studenta Andreea-Cornelia Țudic), „Taras Șevcenko și Frăția Kirilo-Metodiană” (de către studenta Ana-Svetlana Onujec) și „Tema vieții, a iubirii, a sorții și a fericirii omului în creația lui Taras Șevcenko” (de către domnul prof. univ. dr. Mihai Kramar).

În afară de recitarea de către studenți a unor poezii ale lui Șevcenko, membrii trupei de teatru-amator „Pasărea de foc” le-au dăruit femeilor, de ziua lor, o scenetă comică pe tema 8 Martie, înveselindu-i pe toți cei prezenți.

Spre finalul acțiunii, președintele Filialei Cluj a UUR, domnul Ioan Herbil a prezentat ultimele două cărți apărute sub egida Uniunii Ucrainenilor din România – volumul științific „Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate” și reeditarea operelor alese ale prozatorului Ivan Fedco.

Citiți în continuare…

Share This