UUR a participat la masa rotundă cu tema „Tradițiile ucrainene în străinătate”

UUR

26 ian., 2021

Sâmbătă, 23 ianuarie, profesoara de istorie Maria Papariga, vicepreședinta organizației locale UUR din Valea Vișeului, județul Maramureș, a participat la masa rotundă „Colindul unește. Păstrarea tradițiilor ucrainene de Crăciun de către ucrainenii din diferite țări”, care s-a desfășurat în regim online la inițiativa Congresului Ucrainenilor din Estonia

Acesta este primul eveniment dintr-o serie de mese rotunde cu tema Tradițiile ucrainene în străinătate”, desfășurate sub egida Congresului Mondial al Ucrainenilor, сu participarea reprezentanților comunităților ucrainene din diferite țări și a participanților din Ucraina.

Doamna Maria Papariga a transmis salutul președintelui UUR Nicolae Miroslav Petrețchi, deputat în Parlamentul României, și a vorbit despre „Colinda străbună”, un vechi obicei care s-a păstrat în comunitățile ucrainene din județul Maramureș. Este vorba despre un grup de bărbați, în special consilieri parohiali, care colindă în fiecare casă creștină, fiind acompaniați la vioară, iar sosirea grupului este anunțată de un trâmbițașDenumirea de „Colindă străbună” provine de la faptul că acest grup interpretează colinde foarte vechi, a spus Maria Papariga.

În cuvântul său, vicepreședintele Congresului Mondial al Ucrainenilor pentru Europa de Est și președintele Congresului Ucrainenilor din Estonia, Vira Konyk, a menționat că aceste mese rotunde au ca principale scopuri: prezentarea tradițiilor ucrainenilor din diferite țări, modului în care acestea sunt percepute, păstrate, promovate și transmise generației viitoare, precum și posibilitatea de colaborare dintre ucrainenii din diferite țări.

Participanții au povestit cum reușesc să păstreze tradițiile de Crăciun, în special colindatul, în comunitățile ucrainene din străinătate și au evidențiat rolul familiei și al grupurilor folclorice în continuarea tradițiilor ucrainene.

Participanții au propus ca, în cadrul următoarelor mese rotundesă fie abordate subiecte precum: cântece populare ucrainene, obiceiuri de Paște, activitatea școlilor ucrainene de sâmbătă.  

Citiți în continuare…

Naș holos nr. 320, februarie 2021

Naș holos nr. 320, februarie 2021

În această ediție, puteți citi:  – Materiale dedicate celor 150 de ani de la nașterea Lesei Ukrainka; – „O, ce durere...

Share This