UUR se implică în consolidarea relațiilor economice româno-ucrainene

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ucraina este un important partener comercial și economic al României, cu un potențial deosebit de cooperare economică. De la tribuna parlamentului deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a amintit că schimburile economice cu Ucraina au avut o dinamică ascendentă începând cu 2016, cu mici fluctuații în ultimii ani. Aproximativ 600 de companii românești au exportat în Ucraina, iar aproape 1350 – au importat. Peste 1000 de societăți româno-ucrainene înregistrate în România, Ucraina se află în top 10 destinații pentru investițiile străine directe ale românilor.

Cu o frontieră comună de peste 690 de km, în ultimii ani, România și Ucraina au demarat mai multe programe și proiecte comune, care au drept scop dezvoltarea durabilă a ariei de graniță dintre cele două țări. Valoarea finanțării acestor proiecte comune depășește 80 milioane de euro, fiind contractate 64 de proiecte mari de infrastructură, investiții în infrastructura de sănătate în zona de frontieră,  precum și în consolidarea capacității de prevenire a criminalității și de intervenții comune în situații de urgență în regiunile de frontieră ale celor două state.

Se poate observa că, în ciuda contextului geopolitic complicat, România și Ucraina continuă să-și consolideze relațiile comerciale și sociale bilaterale,  în acest sens, în ultimii doi ani, au fost redeschise 3 noi puncte de trecere a frontierei,  fiind modernizate zeci de km de cale ferată normală și largă la granița cu Ucraina, înregistrând creșteri ale volumului de trafic de mărfuri în toate stațiile feroviare de frontieră.

În acest context, la inițiativa Uniunii Ucrainenilor din România și a Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți, pe 16 martie, la Cernăuți a avut loc un forum, la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din România și Ucraina. Evenimentul a fost unul de succes, reușind să adune 27 de reprezentanți ai unor societăți din șapte județe ale României, respectiv peste 40 de reprezentanți ai IMM-urilor din Ucraina, și a avut drept scop creșterea potențialului de cooperare între reprezentanții mediului de afaceri românesc și ucrainean. UUR va continua astfel de întâlniri periodice pentru a stimula  inițiativele de cooperare transfrontalieră.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 357

,,Naș holos”, Nr. 357

În această ediție, puteți citi:  • Sărbătorirea centenarului Taras Șevcenko în Bucovina; • Prometeu al Pământului de...

Share This