Zi de sărbătoare la Protopopiatul Greco-Catolic Ucrainean Bucovinean

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Luni, 24 iunie 2024, preoți și credincioși din Protopopiatul Greco-Catolic Ucrainean Bucovinean au îmbrăcat haine de sărbătoare și au sărbătorit la Suceava hramul Bisericii “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Sărbătoarea a coincis cu celebrarea Preasfintei Treimi și a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul de către Biserica Orientală, transformând această zi într-un prilej de mare bucurie și recunoștință. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către părintele Ioan Voloșciuc, decanul de vârstă al preoților greco-catolici bucovineni, împreună cu diaconul Grațian Guiaș de la Catedrala Greco-Catolică din Oradea și cu diaconul Robert Chiriloaei de la Biserica din Suceava, alături de un sobor de preoți  devotați:

  • Pr. Ilie Veneciuc, paroh greco-catolic din Câmpulung Moldovenesc,
  • Pr. Vasile Stoica, paroh greco-catolic din Sadău, Brodina,
  • Pr. Alois Farțadi, decan romano-catolic de Bucovina,
  • Pr. Pal Ionuț, paroh romano-catolic din Moara,
  • Pr. Borșa Ioan, originar din Maidan care activează în Viena.

Cuvântul de învățătură a fost spus de părintele Eduard Soare din Rădăuți, care a adus lumină și înțelepciune credincioșilor prezenți.

La Sfârșitul Sfintei Liturghiei, preotul Marius Chiriloaei, care păstorește această biserică, a adus mulțumire Bunului și Milostivului Dumnezeu pentru marele dar de a fi celebrat pentru prima oară hramul în biserica nou construită la Suceava, dar și pentru toate harurile și binecuvântările revărsate asupra celor ce au participat.

Mulțumim tuturor preoților, credincioșilor și oaspeților de diverse confesiuni și etnii din Bucovina pentru participare. Apreciem în mod deosebit sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, reprezentată de președintele Ilie Sauciuc, pentru organizarea acestei frumoase sărbători.

La finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii au fost miruiți și au participat la o agapă frățească, întărind legăturile de comunitate și credință.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This