Declarație politică cu privire la invazia Federației Ruse în Ucraina

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Marți, 1 martie, în plenul Camerei Deputaților, Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat, că după 80 de ani de la ultimele invazii militare, Europa retrăiește astfel de clipe de groază, pe bătrânul continent are loc o agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei, noi fiind cu toții martori ai consecințelor acțiunilor iresponsabile și ilegale ale regimului Putin, care au cutremurat întreaga lume civilizată.

”Nimeni nu și-a imaginat că după aproape opt decenii de pace pe continentul european, un stat, membru fondator ONU, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, în timp ce deține președinția acestui organism, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale – Federația Rusă, va invada un alt stat suveran – Ucraina.

În ultimele zile am văzut, ceea ce citisem în cărțile de istorie sau auzisem de la părinți ori de la bunici – războiul! și consecințele sale: moartea a numeroși militari și civili nevinovați, femei și copii, mii de oameni – bătrâni, oameni cu toată agonisită de-o viață, ticsită într-o valiză, fugind din calea masacrului militar.

Toată această nebunie, pentru că altfel nu poți numi luptele militare care au loc în vecinătatea imediată a României, a unit milioane de oameni de pe tot mapamondul, astăzi, putând fii martori la fapte de o umanitate inimaginabilă, aproape infinită, motiv pentru care, aș vrea să mulțumesc statului român, poporului român, în integralitatea sa, administrației centrele și celei locale, organizațiilor neguvernamentale, voluntarilor, donatorilor și tuturor celor care s-au implicat, demonstrând o capacitate incredibilă de mobilizare, pentru sprijinul poporului ucrainean.

Ca răspuns  la apelul urgent venit din partea autorităților locale din vestul statului vecin, unde se află zeci de mii de familii de refugiați din estul și centrul Ucrainei, Uniunea Ucrainenilor din România a colectat de la etnicii ucraineni din țară, biserici ucrainene, asociații, ONG, societăți comerciale, precum și de la simpli cetățeni ai României sute de tone de ajutor umanitar, cu produse de primă necesitate, de la obiecte de cazarmament și produse alimentare neperisabile, până la materiale pentru igiena personală și medicamente, pe care l-a transportat imediat în Ucraina. 

Totodată, Uniunea Ucrainenilor din Română s-a mobilizat și intervine în sprijinul refugiaților din Ucraina. Toate sediile Uniunii cu posibilități de cazare, au fost transformate în centre pentru refugiați, iar reprezentanți noștri se află la punctele de trecere a frontierei, situate la granița cu Ucraina, precum și în centrele pentru refugiați, acordând întregul lor sprijin atât de necesar în aceste momente dificile.

Solidaritatea și Unitatea este cea care ne întărește speranța că,  după toată această perioadă dificilă, vom ieși cu toții mai puternici și mai uniți!” – a declarat reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României.  

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This