225 de ani de la publicarea «Eneidei» (1798) lui Ivan Kotlearevskyi

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, în colaborare cu Specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere (UBB), a organizat, la data de 13 mai a.c., manifestarea cultural-științifică „225 de ani de la publicarea «Eneidei» (1798) lui Ivan Kotlearevskyi”.

În debutul evenimentului, președintele Filialei, conf. univ. dr. Ioan Herbil, a punctat principalele etape ale scrierii, respectiv ale publicării poemului burlesc «Eneida», accentuând rolul pe care Ivan Kotlearevskyi l-a jucat în procesul formării noii literaturi ucrainene.

Prima comunicare, intitulată «Роль Котляревського у модернізації української літератури»” („Rolul lui Kotlearevskyi în modernizarea literaturii ucrainene”), susținută de către studenta din anul III de la Specializarea Ucraineană-Franceză, Cozaciuc Denisa-Lorena, a evidențiat orientarea scriitorilor ucraineni, începând cu Ivan Kotlearevski, înspre oralitatea limbii ucrainene, înspre folclor și tradiții popular-poetice. Autorul «Eneidei» și al operei «Natalka Poltavka» a fost inițiatorul acestui proces, înglobând în limba creațiilor sale literare elemente ale limbii vorbite.

Cea de-a doua comunicare, „Un erou mai «uman» în «Eneida» lui Ivan Kotlearevskyi”, prezentată printr-un Powerpoint de către studentul din anul I de la Specializarea Ucraineană-Engleză, Ivan Papariga, s-a axat pe un studiu comparatist a patru eroi clasici: Enea lui Kotlearevskyi, Enea – erou virgilian, Cesar – erou shakespearian și Gulliver lui Jonathan Swift, subliniind aspecte ce țin de umanizarea acestora în comparație cu alți eroi ai literaturii clasice universale.

A urmat vizionarea unui film documentar dedicat vieții și activității lui Ivan Kotlearevskyi. Jessica Bilcec, studentă în anul II la Specializarea Ucraineană-Rusă, a vorbit publicului audient despre «„Український народ у «Енеїді» та сьогоденні”» („Poporul ucrainean în «Eneida» și astăzi”), concluzionând următoarele: „De ce încă este actuală Eneida? În urmă cu 225 de ani, Kotlearevskyi a conștientizat și i-a ajutat și pe cititori să înțeleagă cât de frumoasă este limba ucraineană…, acum, ucrainenii conștientizează, din nou, cât de minunată este limba lor, a doua cea mai melodioasă limbă din lume. În anul 1798, a fost scrisă prima operă, tipărită într-o limbă ucraineană vie. Astăzi, în 2023, se scrie istoria vie, în inima fiecărui ucrainean, în aceeași limbă melodioasă, ucraineana”.

Spre finalul acțiunii, au fost citite fragmente din poemul «Eneida» de Ivan Kotlearevskyi.

Citiți în continuare…

Share This