„Caravana folclorului ucrainean” în comuna Bocicoiu Mare

СУР

Основна мета Союзу Українців Румунії – це захист права на збереження етнічної, мовної, культурної та релігійної самобутності осіб, які належать до української національної меншини

„Caravana folclorului ucrainean” a poposit, și în acest an, pe meleaguri ucrainene dragi, unde tradiția cântecului și a dansului sunt nelipsite. Folclorul ucrainean este foarte iubit de creatorii muzicali, literari și artistici, iar cei din Crăciunești, comuna Bocicoiu Mare, sătuc care găzduiește oameni buni și calzi, se străduiesc să-l conserve cât mai autentic.

Desfășurat pe 25 septembrie, evenimentul foarte așteptat de către etnicii ucraineni a debutat cu sfânta rugăciune „Tatăl nostru”, sub binecuvântarea preotului Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Crăciunești, Petrovai Victor. A urmat un moment de reculegere destinat războiului declanșat împotriva Ucrainei.

Sărbătoarea a fost asigurată prin participarea a diferitelor grupuri vocale ucrainene maramureșene: grupul vocal din Crăciunești, „Vocile Muntelui” din Poienile de sub Munte, coordonat de Macioca Mihai și cel de copii- coordonat de Vișovan Maria, „Nadiia”- Repedea, coordonat de Recalo Adriana, din Ruscova, coordonat de Miculaiciuc Mihaela, „Crasnianocika”- Crasna Vișeului, coordonat de Gheorghe Mocernac, din Rona de Sus, „Veselca”- Lunca la Tisa, coordonat de Sambor Anna. Au fost prezenți soliștii de muzică ucraineană Voloșciuc Octavian și Bobriuc Mihai Narcis, iar însuși președintele filialei Maramureș a UUR, Miroslav- Nicolae Petrețchi a trecut de la calitatea sa oficială la cea artistică și a încântat auditoriul cu vocea sa.

       La eveniment au luat cuvântul președintele filialei Maramureș a UUR Miroslav-Nicolae Petrețchi, prim-vicepreședintele UUR, Pasenciuc Vasile, președintele organizației de femei și membru al Consiliului UUR, Sambor Anna, viceprimarul localității Rona de Sus, Ruscovan Ioan și membrul organizației locale Crăciunești, Petrovai Ioan.

         Au mai participat președinții organizațiilor locale Crasna Vișeului- Gheorghe Mocernac, Crăciunești- Victor Matus, Ruscova- Pintea Mariciuc, Bocicoiu Mare- Anna Mihali și membrii Ioan Recalo (Consiliul UUR), Mihai Ioan Lauruc, Cvașciuc Nicolae.

       Cu toții s-au implicat pentru a fi parte al unui eveniment menit a asigura evoluția poporului cultural ucrainean și transmiterea prin viu grai a moștenirii ucrainene.

Читати далі…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This