Acțiune cu tematică pascală intitulată „Hristos a înviat!”, la Cluj-Napoca

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sâmbătă, 8 aprilie, „Clubul copiilor ucraineni” din cadrul Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat acțiunea cu tematică pascală intitulată „Hristos a înviat!”. Gazda evenimentului, Lyudmyla Dorosh, redactor-șef al revistei pentru copii „Clopoțelul”, editat sub egida UUR, a pregătit o serie de activități destinate copiilor, dar care să-i implice și pe adulți.

Copiii au aflat poveşti interesante despre ouăle tradiționale de Paște, pe care ucrainenii le vopsesc  încă din cele mai vechi timpuri și au descoperit noi modalități de  decorare a ouălor de Paște, folosind materiale netradiționale. Un centru artistic unic al artiștilor care creează „pysanky” (ouă încondeiate) în Ucraina este muzeul „Pysanka”, situat în orașul Kolomyia, regiunea Ivano-Frankivsk. În momentul deschiderii sale, pe 26 octombrie 1987, era singurul muzeu din lume cu tematică pascală.

Au urmat activitățile propriu-zise, legate direct de Sărbătoarea Paștelui. Una dintre refugiate, doamna Maryna Perederii din Herson, i-a învățat pe copii să creeze un ou de Paște neobișnuit, pe un carton mare, din flori. Apoi, copiii și-au încercat abilitățile şi au început să vopsească ouă în mod tradițional, cu ajutorul cerii și al vopselei, creând ouă cu puncte foarte frumoase. Evenimentul s-a încheiat cu realizarea ouălor de Paște în tehnica decoupage, folosind șervețele decorative. Lyudmyla Dorosh și Olha Senyshyn le-au oferit explicaţii copiilor şi au supervizat activitățile acestora, i-au încurajat să comunice în limba ucraineană, asigurându-se, totodată, de bunul mers al activității de creație.

Și de data aceasta, sediul filialei clujene a găzduit, alături de membrii filialei, mulți refugiați ucraineni, care au fost invitați să participe cu copiii la această acțiune, pentru a uita, măcar pentru câteva ore, situația dramatică din țara lor şi pentru a avea posibilitatea de a vorbi în limba lor maternă, ucraineana, pentru a petrece timp cu oameni care le oferă sprijin necondiționat.

La finalul întâlnirii, participanții noștri și-au exprimat recunoștința pentru timpul interesant petrecut împreună. Copiii au promis că vor pregăti acasă ouă de Paște, folosind metodele învățate la întâlnirea noastră și că vor vizita cu siguranță sediul nostru cu ocazia unor noi activități pentru copii.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This