Şedinţa Consiliului (Radei) UUR, convocată de președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petreţchi, a avut loc, pe 27 aprilie, în municipiul Oradea, judeţul Bihor.
Pe lângă dezbaterile uzuale, legate de cheltuielile efectuate, finanțarea acțiunilor cultural-artistice, editarea de cărți și publicații, activitatea parlamentară a președintelui UUR, ședința a avut în analiză și încercările de intimidare la care UUR a fost supusă în localitatea Rona de Sus, județul Maramureș, cu prilejul organizării „Concursului de recitare a poeziei ucrainene”.
În prima parte a lucrărilor, departamentul administrativ a prezentat situaţia financiar-contabilă, rezultatele pe categorii a cheltuielilor efectuate la nivelul filialelor şi verificarea deconturilor transmise de preşedinţii acestora. Au fost aprobate devize estimative pentru acţiunile specifice UUR: „Ziua iei ucrainene”, „Diversitate culturală- Tradiţii şi obiceiuri la ucraineni”, „Tinere condeie – meşteşuguri artistice tradiţionale”, „Concurs Literar pentru copii şi tineret”, „OTUR-Vizitarea frumuseţilor patriei”, „Ziua Europei”, „225 de ani de la publicarea Eneideiss(1769) a lui Ivan Kotlearevskyi (1838)”, „Bucătăria ucraineană- concurs culinar”,„Cinstirea veteranilor de război şi păstrarea tradiţiilor la ucraineni”, „Obiceiuri pastorale de primăvară la ucraineni- Mira la huţuli”, „Excursie documentară Ucrainenii din Bihor”, „Concursul naţional Istoria şi tradiţiile ucrainene”, „Convieţuiri”,„Limba noastră-i o comoară”, „Cântec tradiţional ucrainean”, „Sărbătorind pădurea cu toţi ucrainenii” , „Festivalul bujorilor ediţia a IV a”, „Tradiţii şi obiceiuri ucrainene” , „100 ani de la naşterea scriitorului Vasyl Zemleak ( 1923-1977)”.
Preşedintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi a expus, în sinteză, activităţile desfăşurate în calitate de deputat, detaliile urmând a fi prezentate în periodicele UUR. Filialelor şi comisiilor de specialitate ale Uniunii le-au fost aprobate fonduri pentru desfăşurarea şedinţelor de Comitet şi participarea la şedinţele Consiliului UUR, cheltuieli gospodăreşti, achiziţia obiectelor de uz casnic şi gospodăresc, materiale consumabile, de combustibil şi de electrocasnice, achiziţionarea de costume tradiţionale, renovare sedii. De asemenea, au fost aprobate investiţii pentru filialele Maramureş, Suceava, Timiş şi Tulcea, în cadrul analizei pentru trimestrul al II-lea al anului 2023. La propunerea Comisiei pentru probleme de presă, editare de cărţi şi mass-media, au fost stabilite ca priorităţi editarea de cărţi pentru copii şi manuale şcolare.
În cadrul ședinței au fost analizate și o serie de probleme organizatorice privind desfășurarea activității UUR: colaborarea cu societatea 3 ART SRL, specializată în consultanță pentru obținerea de fonduri nerambursabile, pentru dezvoltarea serviciilor sociale, sprijinirea înființării de întreprinderi sociale în mediul rural și sprijinirea start-up-urilor pentru tineri, Congresul Ucrainenilor Adventiști- Suceava, 27mai, participarea ansamblului “Cervona Kalena” la Festivalul Intercultural de la Sighișoara, Festivalul Concurs al Minorităților Naționale”Serbările Deltei” din Sulina ( 9 -11 iunie), programul Interreg Next România- Ucraina, evenimentul UNHCR-4 mai, Baia Mare. De asemenea, a fost discutat necesarul de reparații pentru Liceul Pedagogic “Taras Șevcenko” și aprobat proiectul muzical cu piese din folclorul ucrainean în interpretarea artistului de muzica populară, Andreea Rednic. În analiză a intrat și invitația la cea de-a 18-a ediție a Școlii Internaționale de Studii Ucrainene “Pas spre Ucraina”, organizată online de Institutul Internațional de Educație, Cultură și Relații cu Diaspora al Universității Naționale Politehnice din Lviv (17-28 iulie). În final, au fost prezentate locurile vacante în învățământul postliceal pentru minorități.
Un punct distinct al discuțiilor l-avizat analizarea situaţiei prezentate de Filiala Maramureş despre încercările de intimidare a participanţilor la „Concursul de recitarea a poeziei ucrainene”, desfăşurat la Rona de Sus, unde anumiţi diriguitori locali, aflaţi efemer în funcţii, au încercat să strice bucuria copiilor şi a familiilor acestora, recurgând la şicane şi acţiuni lipsite de demnitate. Aceștia au apelat prin 112 la un echipaj de poliţie de la Sighetu Marmaţiei, pentru a evalua legalitatea parcării maşinilor părinţilor aflaţi temporar în localitate. Incidentul nu este izolat în Rona de Sus, localitate cu populaţie majoritar ucraineană, în trecut UUR confruntându-se cu numeroase piedici puse activităţii sale, prin refuzul autorităţilor locale de organizare a evenimentelor culturale pe domeniul public. În cei peste 33 de ani de activitate, cu zeci de mii de evenimente organizate în peste o sută de localităţi din 13 judeţe ale României unde trăiesc etnici ucraineni, Rona de Sus este singura localitate unde UUR se confruntă cu astfel de gesturi de intimidare.
Consiliul Uniunii a adoptat hotărâri pentru fiecare dintre problemele şi măsurile analizate şi aprobate, acestea fiind semnate de toţi membrii Radei. Următoarea şedinţă de lucru a Consiliului va avea loc la o dată şi într-o locaţie care vor fi comunicate în timp util filialelor.