Manifestare ”770 de ani de la Încoronarea lui Danylo Halyțkyi”, la Cluj

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, în colaborare cu Specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere a UBB, a organizat, la data de 17 iunie a.c,. manifestarea cultural-științifică intitulată „770 de ani de la Încoronarea lui Danylo Halyțkyi Romanovyci (în anul 1253)”.

În deschiderea acțiunii, președintele Filialei clujene a UUR, conf. univ. dr. Ioan Herbil, le-a mulțumit participanților pentru faptul că au răspuns pozitiv invitației, continuând cu prezentarea primei comunicări, „Король Данило: найвеличніший король Русі” (Regele Danylo – cel mai mare rege al Imperiului Rusi). Perioada domniei lui Danylo Romanovyci (n. 1201 – d.1264) sau, corect spus, Danylo I a reprezentat epoca celei mai mari ascensiuni economice, culturale și politice a Imperiului Rusi. Cunoscut în istoriografie ca rege al Statului Rusi (1253-1264), cneaz al Galiției (1205-1206, 1211-1212, 1230-1232, 1233-1234, 1238-1264), cneaz al Volodomeriei (1205-1208; 1215-1238), mare cneaz al Kievului (1239-1241), Danylo Romanovyci este fiul marelui cneaz al Kievului, Roman II Mstyslavyci, și al fiicei împăratului bizantin Isaac II Angel, Anna.

Printre campaniile sale, se numără bătălia de la Kalka (1223) împotriva mongolilor, unde a fost rănit, luptele pentru tronul Kievului și al cnezatului Volâno-Galițian și multe victorii împotriva Hoardei de Aur, prin care a eliberat orașele Kremeneț, Luțk, Volodomyr, Vozveahel, Podillea și multe teritorii situate de-a lungul râurilor Buh, Sluci, Teteriv etc. După moartea tatălui său, a reconstruit Imperiul Ucrainei-Rusi. De subliniat faptul că a luptat împotriva mongolilor (începând cu anul 1241), a încheiat alianțe cu Roma, cu Ordinul Teutonic și cu monarhii vecini, încercând să formeze o coaliție europeană anti-mongolică. În speranța unui ajutor din partea occidentalilor, a acceptat de la Papa Inocențiu al IV-lea, în anul 1253, coroana regală. De asemenea, Regele Danylo Romanovyci a ridicat orașele Holm, Lviv, Danyliv, Stijok și a reconstruit Dorohocynul (azi, în Polonia).

 Începând cu anul 2003, există un nou titlu de stat al Ucrainei – Ordinul Danylo Halyțkyi. A urmat vizionarea unui film documentar despre viața și activitatea militară a Regelui Danylo. Olha Senychyn, în comunicarea sa, a vorbit celor prezenți despre miturile legate de Regele Danylo, demontate de recentele cercetări arheologice, lingvistice, istorice etc., cel mai înrădăcinat mit fiind cel al titulaturii Regelui Danylo Halyțkyi, o titulatură total greșită, impusă de istoriografia sovietică: Danylo I nu era doar regele cnezatului Galițian sau al celui Volân, ci era regele vastului Imperiu Rusi (al Rusiei Kievene). Abundența de informații deosebit de interesante despre perioada Evului Mediu Timpuriu și a rolului pe care Danylo I l-a jucat pe scena politică și economică europeană i-a fascinat pe invitați, aceștia exprimându-și speranța în organizarea pe mai departe a unor asemenea acțiuni.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This