160 de ani de la nașterea renumitei scriitoare ucrainene Olga Kobyleanska

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comunitatea din Gura Humorului a sărbătorit cu solemnitate, pe 27 noimbrie, 160 de ani de la nașterea renumitei scriitoare ucrainene Olga Kobyleanska. Evenimentul a fost organizat de Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, în colaborare cu Primăria orașului Gura Humorului și Consiliul Local.

Evenimentul a debutat cu o impresionantă ceremonie de depunere de coroane de flori, din partea președintelui UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, reprezentanților UUR Suceava, Primăriei Gura Humorului și ai Consiliului Local. La bustul scriitoarei, amplasat în parcul din centrul orașului, a avut loc o slujbă comemorativă oficiată de trei preoți greco-catolici alături de părintele Nicolae Nicolaișen.

 Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina a găzduit o expoziție aniversară de fotografie, semnată de talentatul ing. Iarema Oneșciuc. În prezența artistului fotograf, cele 30 de lucrări expuse au ilustrat cu sensibilitate evenimentele comemorative din orașul natal al scriitoarei Olga Kobyleanska, oferind vizitatorilor o incursiune în timpul ultimelor două decenii, de la inaugurarea bustului.

Primarul orașului Gura Humorului, Marius Ioan Ursăciuc, s-a arătat fascinat de personalitatea scriitoarei ucrainene, un liant între cele două popoare vecine, român și ucrainean. Președintele Filialei UUR Suceava, Ilie Sauciuc, l-a felicitat pe maestrul fotograf, Iarema Onesciuc, pentru consecvență și talentul său de a aduce în fața publicului file din istoria sărbătoririi Olgăi Kobyleanska la Humor.

La eveniment au fost prezenți elevi, studenți de la secția de limba ucraineană din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării a Universității “Ștefan cel Mare”, Suceava, însoțiți de asist. univ. dr. Angela Robu, membrii ai Comitetului UUR Județean Niculina Clapon, Brândușa Peslari, Ovidiu Tcaci, refugiați ucraineni, membri UUR și localnici.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This