Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat “Caravana Ucraineană” la Căminul Cultural din Cliciova, unde au participat oficialități, reprezentanți ai comunității ucrainene și numeroși dascăli din Timiș, marcând evenimentul cu spectacole de muzică și dans tradițional ucrainean, susținute de diverse ansambluri și grupuri vocale locale, pentru a celebra și păstra tradițiile și cultura ucraineană.
În ultima zi a lunii iunie a.c., ucrainenii din toate colțurile Banatului au îmbrăcat cojocul de sărbătoare la o nouă ediție a “Caravanei Ucrainene” din Cliciova. Manifestarea cultural-artistică a avut loc la Căminul Cultural din sat, unde gazdele și-au întâmpinat oaspeții cu tradiționalul colac și sare.
Din partea oficialităților au fost prezenți:
- Secretarul general al Uniunii Ucrainenilor din România, Irina Liuba Horvat,
- Președintele Filialei Timiș a UUR, prof. Maria Szabo Condrei
- Viceprimarul Comunei Bethausen, Dacian Vasile Sârbu (care a ținut să mulțumească președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, pentru susținerea și proiectele care se derulează în localitate)
De asemenea, au participat numeroși reprezentanți ai comunității ucrainene, precum:
- Prim-vicepreședintele Filialei UUR Timiș, Mihaela Bumbuc
- Prim-vicepreședintele Filialei UUR Timiș, Vasile Drozd
- Președintele Organizației UUR Bethausen, Vasile Condrei
- Președintele Organizației UUR Criciova, Vasile Șandor
- Președintele Organizației UUR Petroasa Mare, prof. Mariana Cubaș
- Președintele Organizației din UUR Remetea Mică, prof. Ana Hrin
- Președintele Organizației UUR Găvojdia, Vasile Rosoca
- Președintele Organizației UUR Lugoj, Ioan Covaci
- Organizația UUR Ohaba Lungu, a fost reprezentată de noul consilier local Alexandra Cin,
- Prim-vicepreședintele UUR Caraș-Severin, Ioan Malenovschi (din partea județului vecin)
O premieră a acestei ediții a fost prezența într-un număr foarte mare atât a dascălilor, cât și a directorilor din cadrul unităților de învățământ timișean, acolo unde 🇺🇦 se predă limba maternă, ucraineană. Aceștia au adresat felicitări conducerii uniunii pentru buna organizare a evenimentului și au adus mulțumiri pentru sprijinul pe care elevii ucraineni, îl primesc pe tot parcursul anului școlar.
Îmbrăcați în straie populare, de la mic la mare, ansamblurile și grupurile vocale sau de dans, au interpretat în fața auditoriului melodiile ucrainene, specific zonei de unde provin familiile lor. Spectacolul a debutat cu un recital de cântece tradiționale ucrainene, interpretate de grupul vocal de fete “Perlenca” din Comuna Bethausen, după care au urmat:
>> Ansamblul “Kedrovena”, din Petroasa Mare
>> Grupul “Trio Hrin” din Remetea Mică
>> Ansamblul “Veselii Ditociche” din Știuca
>> Grupul vocal “Țvitna Poleanca” din Criciova
>> Ansamblul “Moloda Nadiia” din Lugoj
>> Solistul vocal Gabriel Bilan
Invitații caravanei fiind ansamblul artistic ”Holos Ucraințiv” din județul Caraș-Severin și o tânără talentată, Valeria Hușineț din Ucraina, care a venit însoțită de familia ei, tocmai din localitatea Satu-Mare. Etnicii ucrainenii din Comuna Bethausen s-au stabilit pe aceste meleaguri în urmă cu 30 de ani, iar majoritatea își au rădăcinile din zona de nord a țării, localitatea Poienile de sub Munte, județul Maramureș. Cu toate că trăiesc atât de departe de locurile natale, aceștia nu-și uită tradițiile, portul, limba maternă sau obiceiurile străbune și transmit aceste valori esențiale ale identității noastre, tinerei generații.