Declarația Uniunii Ucrainenilor din România cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a NATO

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Celebrarea a 75 de ani de la înființarea NATO găsește România în cea mai bună formulă de asigurare a securității din întreaga sa istorie, în pofida apetitului pentru dezastre al actorilor statali turbulenți din regiune.

Actualul război de agresiune din Ucraina ne obligă să revenim la îngrijorări mai vechi, care redevin existențiale: Avem o postură de descurajare și de apărare colectivă a Alianței puternică și credibilă în sudul flancul ei estic și în regiunea extinsă a Mării Negre? Putem inhiba noile proiecte imperialiste ale actorilor statali turbulenți, păstrând intangibile teritoriile statelor aliate? Putem fi siguri de garanțiile de apărare colectivă în cazul unor agresiuni externe, prevăzute de Tratatul Alianței? Putem genera în continuare un model de dezvoltare liberă și liberală a statelor noastre, care să garanteze și aspirația legitimă spre libertate a țărilor care își doresc și își asumă un destin european sau euroatlantic similar, precum Ucraina, Republica Moldova și Georgia?

La toate aceste întrebări, liderii Alianței au dat, la Summitul aniversar de la Washington, răspunsuri clare și credibile, statuate în Declarația finală a Summitului: “NATO este o alianță defensivă. Angajamentul nostru de a ne apăra reciproc şi fiecare centimetru de teritoriu aliat în orice moment, așa cum este el consfințit în articolul 5 din Tratatul de la Washington, este ferm. Ne-am consolidat postura de descurajare şi apărare pentru a refuza oricărui potențial adversar orice posibilitate de agresiune. Vom continua să asigurăm apărarea noastră colectivă împotriva tuturor amenințărilor şi din toate direcţiile”.

Aceste confirmări la vârf aduc mai multă liniște în casele noastre, unde știrile alarmante despre războiul de agresiune împotriva Ucrainei continuă să provoace îngrijorări legitime.

Astăzi, îngrijorările, preocupările, temerile, amenințările (hibride), conflictele și războaiele din proximitate nu ne ocolesc. Actorii statali turbulenți acționează continuu pentru distrugerea mecanismelor de securitate create în timp, pentru distrugerea lumii bazate pe reguli, a ordinii internaționale, bazate pe norme în care credem și căreia îi aparținem prin opțiune strategică și liberă.

Suntem pe deplin conștienți de “blestemul” geografiei și știm, împreună cu partenerii, așa cum s-a reiterat și în Declarația Summitului de la Washington, că “Rusia rămâne cea mai semnificativă şi directă amenințare la adresa securității”. Rolul României în consolidarea descurajării și apărării colective în regiune devine tot mai puternic, iar noi avem nevoie de tot mai multă responsabilitate în viața noastră politică și publică.

Vedem, totodată, Ucraina ca fiind vitală în efortul colectiv de asigurare a securității și stabilității în Europa. În acest sens, termenii Declarației de ieri a Summitului NATO din SUA sunt fără echivoc: “O Ucraină puternică, independentă şi democratică este vitală pentru securitatea şi stabilitatea zonei euroatlantice. Lupta Ucrainei pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional contribuie în mod direct la securitatea euroatlantică”.

Salutăm angajamentul constant și multisectorial al României pentru a sprijini efortul Ucrainei de a rezista în fața mașinii de război a Moscovei, pentru a sprijini aspirația legitimă a Ucrainei și a poporului ucrainean de a adera la Alianța NATO. Visul de a face parte din lumea liberă, pe care l-au avut și l-au construit, cu sacrificii și eforturi, părinții și bunicii noștri, se construiește acum la Kiev și peste tot în Ucraina. În acest context, salutăm măsurile pentru Ucraina adoptate la Summitul aniversar din SUA, precum și sprijinul substanțial al Alianței pentru calea “ireversibilă” a Ucrainei către statutul de membru NATO.

 

Salutăm totodată preocuparea legitimă a României și a aliaților de a asigura un sistem de apărare și securitate care să protejeze și Republica Moldova, țintă direct și prioritară a agresiunilor hibride ale Federației Ruse.

Aspirația altor țări din regiune, precum Ucraina și Republica Moldova, de a aparține lumii noastre libere, de a deveni state membre UE, ne conferă și nouă responsabilități sporite de sprijin.

Comunitatea ucraineană din România a contribuit activ și constant la apropierea României de NATO, la crearea condițiilor pentru atingerea standardelor și îndeplinirea criteriilor specifice aderării, precum și la asumarea unui rol activ de țară membră NATO, într-o regiune aflată în permanente convulsii geopolitice. Ucrainenii din România vor sprijini întotdeauna, fără rezerve, politicile publice ce vizează consolidarea rolului României ca țară membră UE și NATO, fiind, în egală măsură, nu doar un contributor relevant la crearea și aplicarea acestor politici publice, cât și un beneficiar direct al acestora. Comunitatea ucraineană din România a creat permanent, și cu bună credință, legături robuste cu mediile administrative, civice, academice și culturale pro-europene din Ucraina, pentru a facilita și consolida aspirația pro-europeană și pro-atlantică a Ucrainei, pentru a sprijini opțiunea liberă a Ucrainei pentru aderarea la UE și NATO, pentru ieșirea ei definitivă din sfera de influență rusă.

Salutăm, deci, Declarația finală a Summitului NATO de la Washington, care aduce în casele noastre mai multă liniște decât ieri. Reiterăm încrederea în garanțiile oferite României de statutul de membru NATO. Reiterăm și sporim angajamentele de sprijin față de Ucraina și Republica Moldova, față de toate țările din regiune care își doresc un viitor european sau euroatlantic. Liniștea și securitatea noastră înseamnă NATO. Noi suntem NATO! NATO suntem noi!

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This