În calitate de președinte al Uniunii Ucrainenilor din România și de deputat în Parlamentul României, Nicolae-Miroslav Petrețchi menține un dialog continuu și deschis cu Ministerul Educației, pentru a discuta provocările cu care se confruntă învățământul în limba ucraineană.
În acest sens, el a avut o întrevedere fructuoasă cu secretarul de stat Kallos Zoltan, desemnat de către Ministrul Educației, pentru a identifica soluții concrete și a asigura o colaborare eficientă în vederea îmbunătățirii condițiilor de predare și învățare pentru elevii ucraineni din România.
După ce luna trecută, a organizat o consultare amplă în cadrul filialelor UUR, care a implicat cadrele didactice, directorii de școli și inspectorii de specialitate, Nicolae-Miroslav Petrețchi a prezentat secretarului de stat Kallos Zoltan problemele generale și punctuale identificate din teritoriu, cu speranța că acestea vor fi rezolvate până la Consfătuirile Naționale ale UUR programate pentru peste două săptămâni.
În cadrul discuțiilor au fost abordate:
- Respectarea legislației pentru minoritățile naționale
- Analizarea rezultatelor la Evaluările Naționale
- Analizarea rezultatelor la Bacalaureat și alte concursuri educaționale
Președintele UUR a evidențiat și sprijinul consistent oferit de UUR, amintind de eforturile depuse pentru remedierea situației juridice a Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației.
Secretarul de stat Kallos Zoltan a apreciat sprijinul reprezentantului ucrainenilor în Camera Deputaților în aceste demersuri și şi-a oferit disponibilitatea de sprijin în continuare.
La întrevedere, din partea UUR au mai participat doamna Maria Szabo-Condrei, inspector pentru limba ucraineană, președintele Comisiei pentru Educație și Știință a UUR, Roman Petrașuc, și a consilierii Alexandru Mocernac și Fabian Popovici.
”Împreună susținem dreptul la educație de calitate în limba ucraineană și ne asigurăm că fiecare pas pe care îl facem ne apropie de atingerea unui sistem educațional care să răspundă nevoilor copiilor noștri și care să păstreze vie identitatea culturală și lingvistică a comunității noastre”, a subliniat Nicolae-Miroslav Petrețchi.