Pe 21 septembrie, marcăm an de an Ziua Internațională a Păcii, un prilej important de reflecție și solidaritate. Instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1981, această zi promovează armonia între popoare, toleranța și respectul pentru drepturile fundamentale ale omului. Tema de anul acesta, „Cultivarea unei culturi a păcii”, ne îndeamnă să consolidăm împreună valorile care ne unesc.
În școlile din județul Suceava, această zi a fost marcată prin activități educative desfășurate la orele de limba ucraineană, unde elevii au fost inspirați de mottoul „Pacea este libertatea noastră de a fi fericiți!”. La Școala Gimnazială Paltinu, sub îndrumarea prof. Constantina Bursuc, elevii au realizat un proiect creativ având în centrul său simbolul porumbelului păcii, cel care în urmă cu mii de ani, a adus ramura de măslin anunțând sfârșitul potopului, redând speranța unui nou început. Copiii de la Școala Gimnazială Argel, îndrumați de prof. Cerasela Ciornei, au creat postere cu desene și mesaje de pace, visând la o lume în care războaiele nu există, iar înțelegerea și armonia domină.
Cu un gând plin de compasiune pentru milioanele de copii care trăiesc sub teroarea războiului și pentru cei care au fost forțați să-și părăsească căminele, elevii coordonați de prof. Iuliana Zebreniuc au lansat porumbei și baloane albastre, galbene și albe, un gest simbolic prin care și-au dorit ca mesajele lor de pace să ajungă cât mai departe.
Copiii reprezintă viitorul nostru și este esențial să le insuflăm valorile păcii, armoniei și respectului pentru ceilalți. Așa cum spunea și Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, să-i învățăm pe copiii noștri despre toleranță și respect reciproc: “Să investim în şcoli şi profesorii care vor construi o lume mai dreaptă. Să luptăm pentru pace şi să-i apărăm cu toată puterea noastră!”.